Borko Stefanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, nekadašnji pregovarač sa Prištinom, rekao je u Danu uživo, govoreći o situaciji sa nalepnicama na prelazima, da je to "prava slika onoga što sadašnja vlast pregovara 10 godina". "Svaki put kada je neko od njih, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin ili Marko Đurić rekao da pobeđujemo 5:0 u utakmici sa Prištinom, ja sam samo gledao da li se naš narod povlači. Gde god su oni 5:0 pobeđivali, tu je naš narod gubio", kaže on.

Prema njegovim rečima, „ovo je prava slika onoga što sadašnja vlast, sadašnji režim, pregovara 10 godina“.

„Oni su 10 godina na vlasti, ovo je pravi prikaz njihovih katastrofalnih rezultata. Svaki put kada je neko od njih, Aleksandar Vučić, Aleksandar Vulin ili Marko Đurić rekao da pobeđujemo 5:0 u utakmici sa Prištinom, ja sam samo gledao da li se naš narod povlači. Gde god su oni 5:0 pobeđivali, tu je naš narod gubio. Oni su uspeli za ovih skoro 10 godina da dogovore carinu na administrativnim prelazima, ja sam dogovorio zvezdicu, s kojom su se oni sprdali, a sada više nije bitna…“, kaže on.

Dodaje da su prihvatili sve ono što „Boris Tadić nije hteo da prihvati“.

„Prihvatili su da izvuku državu Srbiju sa severa, da prihvate kosovske zakone, tužioce, sudije, zastavu, grb, izbore, sve su to prihvatili. Briselski sporazum bez ikakvih garancija, što je dovelo da i danas nemamo ZSO“, kaže on.

Istakao je da su oni tada „svesno pregovarali samo tehnička pitanja, koja se tiču života ljudi“.

„Nestručnost i nesposobnost i borba za rejting su karakteristike ove vlasti. Napravili su Briselski sporazum bez ikakvih garancija, mi smo tehničke sporazume pravili koje su usvajale dve vlade. Naše garancije su bile da dve vlade simultano usvoje identične odluke za sprovođenje jednog režima, recimo kretanje ličnim kartama ili skidanje tablica. Dvadeset dana posle praznika zastave, doneli su odluku da se naša zastava, naš grb prekriva nalepnicom“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „ljudi su na ovaj način suštinski poniženi“.

„Jedino je dobro što na sreću niko nije stradao. Nacionalno poniženje znači da ste s jedne strane imali sporazum koji je podrazumevao da oni ako ulaze u Srbiju sa tablicom Republika Kosovo, morali su da je skinu, a sada samo prelepljuju nalepnicom, a prelepljuje se i naš grb“, kaže Stefanović.

Kaže da su u SSP usvojili Deklaraciju o istorijskom pomirenju srpskog i albanskog naroda.

„U okviru koje stoje oblasti o kojima bi se vodili pregovori u budućnosti. Mi smatramo da Srbija ne treba da prizna nezavisnost Kosova, na tome bismo insistirali, a imamo šansu da uklonimo druge prepreke. Na sprovođenju Briselskog sporazuma treba insistirati, tu i nema razlike između onoga što govori vlast i što ja govorim“, kaže on.

Ističe da će odluku o izlasku ili neizlasku na izbore doneti sa partnerima iz opozicije.

„Vrlo brzo nadam se, to će biti javno saopšteno“, kaže on.

BONUS VIDEO: Borko Stefanović u Šapcu o izlasku opozicije na izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare