Pogledajte: Rosu se povlači s Jarinja (VIDEO)

Hronika 02. okt. 202107:43 > 14:53
Podeli:

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policcije Rosu povukli su se sa Jarinja, javlja naš dopisnik s lica mesta. Pre toga, vojnici Kfora su stigli na Jarinje, a počelo je i povlačenje mehanizacije pomoću koje su Srbi napravili blokadu. Povlačenju Rosua prethodila je višečasovna napetost kada su kosovski policajci prvo krenuli da se povlače, da bi zatim krenuli u rikverc i vratili se na položaje. Oni su tražili da se ukloni kamion koji se nalazi pored puta, ali na kome je natpis Zajednica srpskih opština (ZSO). Kamion je nakon izvesnog vremena uklonjen. Srpski građani su i dalje na Jarinju.

Kamioni koji su blokirali administrativni prelaz sa srpske strane povlače se i očekuje se da će uskoro ceo put biti prohodan. Na prelazu se i dalje nalaze brojni građani, televizijske ekipe, ali i pripadnici Kfora.

Srbi skandiraju „Srbija, Srbija“ nedaleko od specijalnih snaga kosovske policije.

Naime, kada su svi pomislili da se kreće sa deblokadom, kosovska policija je zaustavila vozila.

Foto:Nova.rs

Oni su tražili da se ukloni kamion koji se nalazi pored puta, ali na kome je natpis Zajednica srpskih opština (ZSO).

Srbi su se okupili oko kamiona i skandiraju „Srbija, Srbija“. Ipak, malo kasnije je sporni kamion uklonjen.

Foto:Nova.rs

Jutros su građani u jednu traku pomerili kamione, koje su prethodnih 12 dana koristili da naprave barikade. Helikopteri KFOR nadletali su prelaze Jarinje i Brnjak. Oslobođena je jedna traka regionalnog magistralnog puta od Raške ka Leposaviću, koju su vojnici Kfora obilazili u nekoliko navrata.

Nekolicina kamiona parkirana je od jutros na administrativnom prelazu Jarinje gde čekaju normalizaciju saobraćaja između centralne Srbije i južne pokrajine, prenosi RTS.

Prema poslednjim podacima, saobraćaj će biti normalizovan u ponedeljak.

Slična je situacija i na administrativnom prelazu Brnjak, gde su takođe pristigli vojnici Kfora.

Prema postignutom dogovoru u Briselu, vojnici Kfora će tu ostati dve nedelje, piše Kosovo onlajn.

Od ponedeljka na administrativnim prelazima za vozila će biti uspostavljen režim sa „stikerima“ do konačnog rešenja registarskih tablica.

Kao poslednja tačka dogovora, predviđa se formiranje radne grupe koja će raditi na trajnom rešenju za registrske tablice po standardima i praksama EU.

Bonus video: Vojnici kfora jarinje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar