Nemanja Starović
Nemanja Starović Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana je veoma važno jer izmiče tlo ispod nogu prištinskim zvaničnicima koji pokušavaju da opravdaju to što odbijaju da slede norme civilizovanog sveta i ispune ono što su prihvatili i potpisali, a vraćajući se stalno na 1999.godinu, kaže državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović.

On ističe da Zemanova poruka ima istorijski karakter i da je tim činom češki predsednik ugradio važan “ugaoni kamen“ u temelje srpsko-češkog prijateljstva.

“To je izjava koja ostaje za istoriju, ona ima značaj u sadašnjem vremenu, ali je još važnija zbog budućnosti i novih naraštaja i generacija koje dolaze. Ostaće zapisano u istorijskim knjigama da je predsednik jedne države, koja je članica EU i NATO, sa zvanične pozicije uputio veoma važne reči saosećanja i izvinjenja“, rekao je Starović za Tanjug.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za predsednika Zemana kaže da je jedan od retkih političara koji ne razmišlja o politici, funkciji koju obavlja i karijeri, već da je ličnost koja ima dovoljno hrabrosti i odvažnosti da dosledno sledi lični, etički imperativ.

Izjave poput Zemanove, ističe on, imaju uticaja na to da se reinterpretira narativ koji se, kako kaže, ustalio od 1999.godine i na koji Priština pokušava da se poziva izbegavajući da ispuni obaveze koje je prihvatila.

„U Prištini to izbegavaju vraćajući se stalno na 1999.godinu i pokušavajući da pokrenu teme koje su u potpunosti neopravdane, poput zahteva za ratnom odštetom i pokretanjem suludih tužbi protiv Srbije za navodni genocid na prostoru KiM“, kaže Starović.

Uveren je da će predsednik Zeman biti prvi u nizu zvaničnika država članica NATO-a koji će javno priznati da je NATO agresija protiv SR Jugoslavije bila protivpravna i da je predstavljala zločin protiv mira ističući da je nužno da dođe do reinterpretacije i usaglašavanja sa istinom.

“Ako nas je istorija nečemu naučila, to je da svaki međunarodni poredak, ma koliko bio zasnovan na interesima koji su jedino trajni, o čemu je još Ccerčil govorio, ipak mora imati u svojim temeljima i nekakve etičke postulate“, navodi Starović.

Kako kaže, takve postulate nije moguće izgraditi ukoliko se svet, pre svega zapad, i dalje bude držao netačnih, lažnih interpretacija kojima se, ukazuje Starović, pokušava da opravda brutalna protivpravna agresija na jednu suverenu državu.

Upitan za reakcije češkog ministra spoljnih poslova da je Zemanova izjava “lični stav“, Starović kaže da to jeste lični stav hrabrog čoveka koji sledi svoj kategorički etički imperativ, ali da ima ujedno i zvanični karakter jer je, kako kaže, u pitanju osoba koja predstavlja jedinstvo češkog naroda i nacije.

“Mi ćemo mu na tome biti večno zahvalni. Bez obzira na to što praktičnih implikacija u vidu stavova vlade Cceške neće biti, ova izjava ostaje za istoriju“, zaključio je Starović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar