Foto:N1

Po pravilu, mi ne komentarišemo medijske spekulacije, ali u ovom slučaju želeo bih da eksplicitno odbacim spekulacije koje su se pojavile u vezi sa predstojećom rundom ekspertskih pregovora i njenoj agendi, kaže za Danas Peter Stano, glavni portparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske komisije, upitan da li su tačne tvrdnje Večernjih novosti da će na današnjem sastanku ekspertskih timova Beograda i Prištine "biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva defakto priznanje Kosova od strane Srbije".

tano poručuje da se dijalog „pošto je nastavljen na najvišem nivou ranije ovog meseca, nastavlja serijom sastanaka na ekspertskom nivou, što čini deo aktuelnog procesa“.

Agenda predstojećeg sastanka uključivaće pitanje raseljenih lica i ekonomsku saradnju, ističe portparol EK za Danas.

I portparolka EU Nabila Masrali izjavila je za prištinsku Gazetu ekspres da je „EU jasno stavila do znanja da Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, kao što se to dogodilo na prošlim procesima, već će to biti sveobuhvatan sporazum koji će biti postignut tek nakon što se postigne dogovor o svim temama“, preneo je RTS.

S druge strane, Večernje novosti objavile su da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas u Briselu predati šefu srpskog tima Marku Đuriću „poverljivi document, sa zahtevom da ga prosledi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću“.

Igor Novaković, član Saveta za inkluzivno upravljanje, kaže za Danas da mu tvrdnje o uručivanju ultimatum Beogradu „liče na neku vrstu spina, kojim se predstavlja da je Srbija pod velikim pritiscima“.

„Mada je jasno da je nova inicijativa EU daleko čvršća i bolje struktuirana nego proces koji je vodila Federika Mogerini i njen tim, bilo bi krajnje neumesno i zbunjujuće da ovako rano u procesu, kada su pregovori fokusirani na tehnička pitanja, strane dobiju nacrt sporazuma. Tako da pretpostavljam da je informacija neutemeljena, mada možda nije netačno da je stigla iz diplomatskih izvora. Taj izvor ne mora dolaziti iz neke od država članica EU ili uopšte Zapada, iako se tako čini iz teksta. S druge strane, možda ni to nije tačno, već je informacija stigla iz sekundarnog izvora, koji tvrdi da je stigla iz primarnog, diplomatskog izvora“, smatra sagovornik lista.

SAD se privremeno povukle iz igre?

Izvori Danasa iz diplomatskih krugova nezvanično tvrde da „oživljavanje“ dijaloga o Kosovu pod vođstvom EU praktično znači da se Amerika „povukla iz igre“, ali da je moguće da se SAD ponovo uključe u taj proces.

Prema tvrdnjama diplomata, za EU je i dalje neprihvatljiva bilo kakva ideja o podeli Kosova, pre svega „jer Nemačka čvrsto veruje da bi to dovelo u opasnost postojanje drugih krhkih multietničkih država na Balkanu“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar