Foto:BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno

Delegacija Beograda na čelu sa Markom Đurićem danas je u Briselu, a do kraja dana ćemo saznati hoće li ovo biti dan D za Srbiju, kada će se konačno suočiti sa ultimatumom da prizna Kosovo, ili svedočimo samo još jednom političkom spinu i plasiranju lažnih informacija u javnost.

Izjave evropskih zvaničnika idu u prilog ovoj drugoj tezi, prema kojoj se danas za pregovaračkim stolom u Briselu neće desiti ništa spektakularno, a ovog je mišljenja i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, koji je uveren da su jučerašnje informacije o nekakvim gotovim sporazumima i ucenama da Beograd prizna Kosovo samo još jedna politička igrarija, sa ciljem da se naš državni vrh predstavi kao nacionalni heroj koji je dobio još jednu imaginarnu utakmicu sa zvaničnim Kosovom i to najmanje rezultatom 10 prema nula.

Sve se zakuvalo kad su „Večernje novosti“, pozivajući se na diplomatske izvore, objavile da će delegaciji Beograda danas na razgovorima sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija u sedištu EU, biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma koji podrazumeva de fakto priznanje Kosova od Srbije.

Burne reakcije

Iz vedra neba, ova vest je uzburkala celokupnu javnost, a političari i vlasti i opozicije takmičili su se tokom jučerašnjeg dana ko će odlučnije reči ne, na ovu još neizrečenu ucenu.

Među njima i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je po sopstvenom priznanju informaciju o ovakvim namerama Prištine i Brisela dobio ne iz diplomatskih krugova, već iz medija?! Ali je  odmah zaključio da se radi o dobro pripremljenoj uceni, spolja i iznutra…

Foto: Roman Pilipey/Pool Photo via AP

„Čudno je zašto to sada rade. Zato to rade kad Vučić nije tamo? Njemu su javili da će nastavak dijaloga biti tek u septembru. Ako i bude tog dokumenta, čemu služi da se sada uruči da njemu neko preda? Verovatno da bi se dobilo na vremenu da se izvrši pritisak na Srbiju, i spolja i iznutra. Spolja međunarodni faktori koji bi to iskoristili kao ucenu da Srbija prihvati taj dokument. I na unutrašljoj političkoj sceni ima onih koji podržavaju te pritiske nasiljem na ulicama. To su dve strane iste medalje“, rekao je Dačić i dodao da je uveren da će Srbija odgovoriti u skladu sa našim nacionalnim interesima, što bi u prevodu značilo da se neće pristajati ni na kakve ucene.

Ni opozicija nije ostala imuna na ovu idealnu priliku da uzvrati zapadu oštrim „ne“.

Tako je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović upozorio da je cilj zapadnih sila ostao nepromenjen i da iz tog razloga pozicija Srbije mora ostati čvrsta i jasna: „pregovori se mogu voditi isključivo u okviru Ustava Srbije i međunarodnog prava, što podrazumeva traženje dogovora o suštinskoj autonomiji Kosova unutar Srbije“. Reagovao je i DJB Saše Radulovića porukom da Srbija mora da odbije ultimatum.

Spin proguran preko medija

Istovremeno sa druge strane mreže, portparolka EU Nabila Masrali demantuje bilo kakve naznake ovakvih razgovora. Masrali je, naime, za prištinsku Gazetu ekspres rekla da je EU jasno stavila do znanja da Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, već da će to biti sveobuhvatni sporazum koji će biti potpisan nakon dogovora o svim temama.

„Kosovo i Srbija će potpisati sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, nakon što su sve teme razmotrene i o svemu postigne dogovor. Put ka Evropskoj uniji za obe strane ide kroz dijalog uz posredovanje EU“, poručila je portparolka Masrali i faktički razjasnila da se ništa neće dešavati preko noći, te da do potpisivanja konačnog sporazuma Beograda i Prištine sledi jedna dugačka rovovska borba. 

Bliže ovom stavu je i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, koji je uveren da je ovo samo jedan spin srpskog političkog vrha.

Dušan Janjić Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

„Znate šta briselska birokratija sutra ide na godišnji odmor i uveren sam da će na ovom sastanku samo da se završi ono što nije urađeno na prethodnom. Pre svega mislim na ekonomske teme. Pored toga, važno je da naglasim da se nikada istorijski preokreti u pregovorima nisu dešavali na ekspertskim sastancima, to je naprosto činjenica“, navodi Janjić za Nova.rs.

On je uveren da je reč o jednom spinu, koji je iz vlasti proguran preko medija, a sve sa ciljem da se zgrnu poeni u domaćoj javnosti.

„Ovo je spinovanje koje apsolutno ničemu ne doprinosi u smislu srpske borbe oko Kosova. Cilj je da se od ovoga napravi istorijski sastanak, a da to nije, te da se kasnije to javnosti predstavi kao istorijska pobeda Srbije protiv Kosova i to najmanje rezultatom 10 prema nula. Na kraju, naravno, da se naši političari predstave kao heroji. Osim sitnih političkih poena u domaćoj javnosti, ovakvo spinovanje neće doneti Srbiji ništa dobro, jer se porukama koje su često preteće Evropi šalje negativna poruka, ovo je direktno svađanje sa Nemačkom i vređanje Lajčaka. Sugerišemo da nešto radi protiv zvanične politike EU, a takve igre na kraju nam se mogu obiti  oglavu“, zaključuje Janjić.     

Da nema govora ni o kakvim ucenama potvrdio je juče i glavni portparol Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Peter Stano.

Foto:Evropska komisija

„Po pravilu ne komentarišemo medijske spekulacije, ali u ovom konkretnom slučaju želim izričito da odbacim spekulacije oko sutrašnjeg kruga stručnih razgovora i njegovog dnevnog reda“, rekao je Stano za Radio Slobodna Evropa, demantujući navode srpskih medija.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare