Posle brojnih gradova i mesta širom Srbije koji su ustali i protestovali protiv iskopavanja litijuma, u subotu, 10. avgusta održaće se veliki protest u Beogradu na Terazijama. Organizatori još uvek ne otkrivaju sve karte i poručuju da će sve biti poznato kada protest počne, ali da je već sada izvesno da će se građanima obratiti nekolicina govornika. Očekuju se hiljade građana iz drugih delova Srbije, ali i najava kako će se nastaviti sa borbom i protestima od septembra.

Da su građani voljni da se bore protiv eksploatacije litijuma potvrđuju kolone i “reke” građana širom Srbije, koje su poslale poruke da neće biti rudnika na zapadu Srbije. Prvi veliki grad koji je “povukao nogu” i organizovao protest van Loznice bilo je Valjevo u kojem su hiljade ljudi poslale poruku šta misle o ideje da Rio Tinto otvori rudnik na zapadu Srbije.

Kao na traci ređali su se gradovi, blokade i poruke sa desetina protesta, a kao što je najavljeno veliki protest će se održati i u glavnom gradu.

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, aktivisti iz grupe „Eko straža“ poslali su poziv građanima da se okupe 10. avgusta u 19 sati na Terazijama u Beogradu, kako bi iz prestonice bila poslata poruka šta se misli o litijumu.

Datum je izabran simbolično jer, kako se navodi u objavi tada ističe 40 dana koje je SEOS dao Vladi Srbije da usvoji zakon o iskopavanju litijuma i spreči gaženje sopstvene odluke da obustavi Projekat Jadar.

Protest protiv rudarenja litijuma, Kraljevo Foto: Vladimir Vasic/ATAImages

Organizatori su pozvali sve građane da dođu, kao i političare, ali bez stranačkih obeležja.

„Ovo je protest za dobrobit svih građana. Političari i stranački aktivisti su dobrodošli, ali bez stranačkih obeležja. Mole se učesnici protesta da dođu sa transparentima, ekološkim porukama i bez zastava drugih zemalja i poruka koje deheterogenizuju masu. Vreme je da naučimo da pošaljemo poruku da narod Srbije stoji ujedinjen i svako nosi svoj deo odgovornosti“, navedeno je u pozivu Eko straže.

Dalji koraci će biti saopšteni u subotu

Iako je još prethodne sedmice najavljeno da će protest biti u subotu, nije poznato previše detalja u vezi sa ovim događajem. Marijana Petković iz udruženja “Ne damo Jadar” kaže za Novu da će u subotu biti otkriveni svi planovi u vezi sa protestom.

Marijana Petković , Protest u Loznici „Ne damo Jadar“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Mogu da vam kažem da će biti govornika, ali ne mogu više od toga. Svi detalji će biti poznati u subotu na protestu”, poručila je kratko za Novu Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica.

„Srbija se umiriti ne može“: Ove nedelje protesti u više od 20 gradova

Svakim danom se povećava broj gradova i opština u Srbiji u kojima se održavaju protesti protiv rudarenja litijuma u Srbiji. Nova okupljanja građana zakazana su u Bajinoj Bašti, Obrenovcu, Kruševcu i Lazarevcu.

Juče se održan protest u Boru, Smederevu, Rači, Rekovci, dok je u nedelju održan veliki protest u Osečini. Prethodno se šetalo i u Požegi, Pančevu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Mladenovcu, Bogatiću, Ubu, Paraćinu, Raški, Topoli i brojnim drugim mestima u Srbiji.

Protest u Kraljevu protiv rudnika litijuma Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Kao što je već pomenuto, prvi veliki protest van Loznice održan je u Valjevu 23. jula, gde se prema pojedinim podacima okupilo blizu 2.500 ljudi.

Broj mesta koji protestuju svakog dana se povećava i ažurira, stoga je nezahvalno reći koliko je sada gradova i opština izašlo da se bori protiv litijuma.

Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji. Rok za usvajanje tog zakona, koji su vlastima postavila ekološka udruženja, je 10. avgust.

Proteste protiv otvaranja rudnika litijuma podržale su i mnoge javne ličnosti poput glumaca Jelisavete Seke Sablić i Nenada Jezdića, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića, košarkaša Vladimira Štimca, univerzitetskih profesora Ratka Ristića, Branimira Jovančićevića…

Vlast menja teze i poziva na referendum

Već sada je jasno nakon masovnih protesta širom Srbije da vlast nema brisan prostor da krene u projekat iskopavanja litijuma u dolini Jadra. Probudila su se sela, gradovi, šeta se na više desetina lokacija, zbog čega je vlast oprezna oko narednih koraka.

Aleksandar Vučić predsednik Srbije obraćanje naciji Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Jedan od potencijalnih narednih pravaca delovanja režima SNS vezanih za iskopavanje litijuma jeste da se do kraja 2025. godine ide na referendum na kojem bi voks populi kazao šta misli i doneo možda i konačnu odluku da li će biti rudnika na zapadu Srbije ili ne.

Ipak, upitno je da li trenutno postoje demokratski i institucionalni kapaciteti da bi građani zaista mogli da kažu ono što misle imajući u vidu brojne pravne i politički perfidnosti koje bi SNS mogao da iskoristi da obezbedi ono što želi.

BONUS VIDEO: Uz brojne pokušaje da se spreči, protest protiv kopanja litijuma u Paraćinu ipak održan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare