Predsedništvo SNS i Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Lider SNS Aleksandar Vučić formiraće novu političku organizaciju koja će nositi naziv "Narodni pokret za državu", a sudeći prema najavama, on će u narednom periodu obilaziti Srbiju i tako ga promovisati. Prošle godine u septembru prvi put je najavljeno da će Vučić osnovati novi pokret, tada pod nazivom Srpski blok, koji neće "srljati ka EU", neće se zalagati za uvođenje sankcija Rusiji, a biće na poziciji centra.

Mnogo toga promenilo se u prethodnih pola godine, kada je najavljeno da će Vučić formirati novu organizaciju i povući se sa čela Srpske napredne stranke. On je tada izjavio da će stvoriti „veliki državotvorni i nacionalni pokret za opstanak i napredak Srbije“, a nije poznato da li je u tom trenutku računao na okolnosti u kojima će ta organizacija biti formirana.

O tom pokretu govorilo je više naprednjaka, a na Tviteru je o njoj naširoko pisao Vladimir Đukanović, poslanik SNS. On je govorio da će tom Vučićevom pokretu ili bloku moći da pristupi SNS ali samo uz određene uslove.

“SNS može da bude deo Srpskog bloka samo ako iz svojih redova očisti sve one koji se stavljaju na stranu jedne od strana u globalnom sukobu i za koje očigledno važi da rade za neke druge države, a ne za Srbiju”, naveo je on na Tviteru.

On je otkrio da su na sednici postavili temelje tog Srpskog bloka, te da će se oni distancirati od ekstrema i sa leve i sa desne strane.

Kada je reč o ideološkoj orjentaciji, iz onog što smo mogli čuti novi Vučićev pokret biće na poziciji centra i zalagaće se za ulazak Srbije u EU, ali ne po svaku cenu.

Vladimir Đukanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Srbija se nalazi na evropskom kontinentu. Pažljivo ćemo pratiti odnose u EU i nećemo srljati ka evropskim integracijama. Nama jeste cilj da Srbija bude deo EU, ali pažljivo ćemo odmeravati koliko nas tamo žele i da li će to uopšte opstati u današnjem obliku”, naveo je Đukanović.

Takođe, sudeći po njegovim rečima, novoformirani pokret neće se zalagati za uvođenje sankcija Rusiji, već će razvijati bratske odnose sa zvaničnom Moskvom.

Nije poznato da li su osnivači sada Narodnog pokreta za državu računali na to da će Srbija prihvatiti evropski sporazum o Kosovu, da će šest meseci kasnije biti bliža Zapadu, da će najaviti strateško partnerstvo sa SAD… Sam predsednik Vučić je izjavio je da uvođenje sankcija Rusiji nije više pitanje meseci, te da se približava trenutak.

Ko će u novom pokretu biti osim Aleksandra Vučića, može se pretpostaviti. Malo je verovatno da njen deo ne bude SNS kao politička stranka, kao i njeni manji koalicioni partneri, poput Pokreta socijalista, SPO-a… Ipak, to su samo pretpostavke.

Goran Vesić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Imajući u vidu pisanje Vladimira Đukanovića na Tviteru, može se zaključiti da će se njegovo ime naći među osnivačima. Tu bi mogao da bude i Goran Vesić, za koga se spekulisalo da je glavni koordinator Narodnog pokreta. Ipak, on je demantovao da ta funkcija postoji, ali je potvrdio da učestvuje u njegovom formiranju.

Prema ranijim nezvaničnim informacijama, sa njim bi u tu organizaciju trebalo da uđe i veliki broj ljudi iz njegovog tima, dok je bio u gradskoj vlasti.

Očekuje se da u Narodnom pokretu za državu bude i Miloš Vučević, koji je jedan od najbližih Vučićevih saradnika.

BONUS VIDEO Srpski blok ili, po Vučiću, blok pristojnosti: Primamljiva ili nepristojna ponuda opoziciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare