Foto:shutterstock; Filip Krainčanić/Nova.rs;Valeria Mongelli / AFP / Profimedia; ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia;

Višemesečna agonija oko registarskih oznaka na Severu Kosova i Metohije završena je tako što smo se vratili na početak. Svako zadržava svoje, s malim izmenama. Dogovor postignut u sredu uveče u Briselu predviđa da će tablice sa oznakama KM i dalje biti važeće, ali Srbija neće smeti da izdaje nove. Kosovo će, s druge strane, morati da stavi tačku na preregistraciju na RKS tablice. Iako su ovo srpski pregovarači u Briselu predstavili kao pobedu, građani na severu su nezadovoljni. Smatraju da je krajnji dogovor polovičan i ostavlja čitav niz novih problema…

U sredu kasno uveče šef evropske diplomatije Žozep Borelj je rekao da konačno imamo dogovor oko registarskih oznaka na Severu KiM i da je sprečena dalja eskalacija.

Borelj je naveo da će Beograd prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova na Kosovu, a Priština će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda Petar Petković izjavio je da je postignutim dogovorom sačuvan mir i da je zaštićen srpski narod na severu KiM.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Prema njegovim rečima, na snazi ostaju tablice koje izdaje Srbija, odnosno one će kao i do sada biti u upotrebi.

“To znači da će svi vlasnici automobila moći normalno da registruju tablice. Jedino gde ćemo zastati je izdavanje novih KM tablica i to do trenutka dok ne pronađemo konačno rešenje po pitanju tablica, ali ionako za poslednje tri godine te KM tablice se nisu izdavale”, rekao je Petković.

Kosovski pregovarač Besnik Bisljimi je nakon postizanja sporazuma o registarskim tablicama izjavio da sada treba nastaviti intenzivne razgovore o predlogu Evropske unije, zapravo o predlogu sporazuma koji su sačinile Nemačka i Francuska. On predviđa ulazak Kosova u Ujedinjene nacije, dok je kosovski premijer Aljbin Kurti dodao da ovaj predlog podrazumeva i postizanje konačnog sporazuma do marta 2023.

Priština prihvatila lošiju ponudu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da su predstavnici Kosova dva dana ranije imali bolji predlog, na sastanku kojem su prisustvovali on i premijer Kosova Aljbin Kurti. Tad je Priština odbila sve predloge.

Foto:M.M./ATAImages

“Po mom mišljenju, oni su pre dva dana imali bolji dogovor od onog koji su dobili juče. Zašto su to radili? Ne znam”, rekao je Vučić i dodao da tablice KM ostaju.

„Pošto ostale, sa denominacijom kosovskih gradova i opština de fakto ne postoje. KM tablice, što se novih automobila tiče, njih ima do 90 na godišnjem nivou… A što se tiče obnove, ona teče normalno i nigde ne postoji obaveza po tom pitanju. Ja sam čak rekao da smo spremni da i to dok traju pregovori zaustavimo, jer ćemo morati da razgovaramo o tablicama. Ono što je važno da se zna da pregovori traju, a da KM tablice ostaju“, objasnio je Vučić i zaključio da je to jedna „statusno mala taktička pobeda“.

Međutim, Srbi s KiM ne misle tako.

Izneverena očekivanja

Urednica Kossev Tatjana Lazarević za novine “Nova” kaže da su građani nezadovoljni.

Tatjana Lazarević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Najveći uspeh ovog dogovora oko tabllica jeste što tenzije na terenu deeskaliraju, jer je postojala zaista velika napetost. Tenzije su izazvane zbog toga što je Kurti bio odlučan u nameri da sprovodi svoju odluku o kažnjavanju onih građana koji nisu preregistrovali vozila na kosovske RKS tablice. I to uz takav stav kao da se radi o nezavisnoj državi sa standardom jedne Nemačke ili Švedske. S druge strane, iz Beograda su stizale jasne poruke da nema uklanjanja KM tablica i da je to protivpravno”, kaže Lazarević i dodaje da zbog svega toga građani na Severu nisu zadovoljni postignutim dogovorom.

“Njima su očekivanja bila izuzetno podignuta porukama iz Beograda da Srbija dobija, tako da sada misle da je dogovor polovičan i da nije ono što im je obećano”, navodi Lazarević.

Predsednik Srbije, dodaje ona, nije razjasnio do kraja dve ključne stvari, a to je ono što građane najviše muči.

“Koje će tablice ljudi dobiti kad kupe nov auto i koje će tablice dobiti kad prvi put registruju vozilo. Hoće li to biti KM tablice? Pretpostavljam da će to biti dodatno usaglašeno, ali ljudima je u ovom trenutku to najveća nedoumica”.

ZSO, pa povratak u institucije

S druge strane, član Građanske inicijative SDP i nekadašnji saradnik Olivera Ivanovića Marko Jakšić kaže da je posle “milion stvari” koje mogu da se kritikuju od prvog sporazuma nadalje, ovo prvi put da je ostavren neki uspeh.

Marko Jakšić Foto: N1

“Ovo je prvi put da je EU bila ljuta na nekog iz Prištine i optužila ih za eskalaciju. Zahvaljujući tome što je s drudge strane imao Kurtija, Vučić je zaista imao malu taktičku pobedu. Pored toga, izlazak Srba iz kosovskih institucija i obećanje Srpske liste da neće učestvovati na izborima u decembru značajna su promena u vezi pozicije Srba na KiM”, navodi Jakšić.

Na pitanje da li se sada može očekivati povratak srpskih predstavika u kosovske institucije. Jakšić kaže – ništa do formiranja Zajednice srpskih opština.

“ZSO treba da bude formirana juče da bismo se mi vratili u institucije. Tek kad bude formirana, možemo da razgovaramo o povratku”, zaključuje Jakšić.

Neki novi Dejton…

Govoreći o nekom narednom koraku o kojem govore predstavnici Prištine, a to je prihvatanje francusko-nemačkog predloga i postizanje dogovora do 2023. Godine, Jakšić kaže da to u ovom trenutku nije realno.

“Dan izbora na severu, 18. decembar , pokazaće da će se kosovska i srpaka strana još dalje udaljiti, a i Srbija je rekla da je za nju predlog Makron-Šolc neprihvatljiv. Sve mi se više čini da će pitanje Kosova biti rešeno na nekoj međunarodnoj konferenciji, poput Dejtona”, zaključuje Jakšić.

BONUS VIDEO: Pomračenje Vučića posle kog je počeo da viče: Što to radite ljudi, nisam legao u poslednjih 7 dana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare