Predstavnici opozicije i inicijatori ProGlasa potpisali su sporazum o neophodnim izbornim uslovima za slobodne i poštene izbore Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Nakon što je lider SSP Dragan Đilas postavio pitanje kako će opozicija pogledati u oči ljudima iz Proglsa zbog podele oko izlaska na objedinjene lokalne i beogradske izbore 2. juna, podsećamo šta piše u dokumentu koji su potpisali predstavnici opozicijje, koalicije „Srbija protiv nasilja“ i NADA i predstavnici Proglasa.

Na inicijativu ProGlasa, opozicione parlamantarne stranke i koalicije potpisale su 9. marta „Dogovor o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore“, u kome se navodi šta treba da bude ispunjeno da bi izborni proces bi regularan, piše Danas.

Sada je taj dogovor jedan je od argumenata onih opozicionih partija (SSP, Srbija centar i Zajedno) koje su odlučile da ne izađu na objedinjene lokalne i beogradske izbore zakazane za 2. jun.

Predstavnici ProGlasa i tadašnje koalicije “Srbija protiv nasilja” potpisima su stali iza ovih zahteva koje navodimo u celosti.

1. Zahtevamo sprovođenje preporuka misije ODIHR ključnih za održavanje fer i slobodnih izbora. Kao posebno važan ističemo zahtev za reviziju postojećeg i sastavljanje tačnog biračkog spiska, kao i kontrolu biračkog spiska do izbornog dana.

2. Zahtevamo od javnog servisa, da u skladu sa svojim zakonskim obavezama blagovremeno, potpuno i istinito informiše građane o lokalnim i gradskim izborima kao i da svi učesnici u izbornoj trci budu ravnopravno zastupljeni u programu.

3. Zahtevamo da ponovljeni izbori za Beograd budu održani u roku koji omogućava da budu sprovedene mere za unapređenje izbornih uslova. Osim toga, važno je da svi preostali lokalni izbori tamo gde nisu bili održani u decembru 2023, budu održani u istom danu kada i beogradski izbori.

Kako se dodaje u tom dokumentu, potpisnici upozoravaju da ponovljeni izbori za Grad Beograd zakazani u kratkom vremenskom roku i u odsustvu promene izbornih uslova neće biti ni slobodni ni pošteni, i da na njih nećemo pristati, a u vezi sa tim ćemo biti jedinstveni i odlučni.
ProGlas i SPN su tada naveli da ne odustaju od zahteva da se ustanovi pravna i politička odgovornost za izborne neregularnosti i pozvali su sve političke organizacije koje žele da doprinesu stvaranju uslova za slobodne i poštene izbore da pristupe ovom dogovoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare