Foto: Shutterstock/Arhiva

Misija Srbije pri Evropskoj uniji reagovala je na kritike EU i informacije da je naša država pomenuta u Rezoluciji Evropskog parlamenta u Ukrajini. Kako je objavio portal Nova.rs, predstavnici naše zemlje su poslanicima EP poručili da će svoju spoljnu politiku uskladiti sa Deklaracijom Saveta Evropske unije u kojoj se osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i osuđuje priznanje Donjecka i Luganska. Reč je o deklaraciji koja je usvojena 22. februara, dva dana pre početka rata.

U deklaraciji Visokog predstavnika EU, Žozepa Borelja, navodi se da u EU najoštrije osuđuju potkopavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i najoštrije osuđuje odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna područja Donjecke i Luganske oblasti kao nezavisne i da pošalje svoje trupe na ta područja.

Pročitajte još...

“Ovaj nezakonit akt dodatno podriva suverenitet i nezavisnost Ukrajine i predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma, uključujući Povelju UN, Helsinški završni akt, Parisku povelju i Budimpeštanski memorandum.

Кao potpisnica sporazuma iz Minska, Rusija ima jasnu i direktnu odgovornost da radi na pronalaženju mirnog rešenja sukoba u skladu sa ovim principima. Odlukom da region istočne Ukrajine pod kontrolom vlade prizna kao „nezavisne države“, Rusija očigledno krši sporazume iz Minska, koji predviđaju potpuni povratak ovih oblasti pod kontrolu ukrajinske vlade”, navodi se u deklaraciji, uz napomenu da Rusija narušava i svoju posvećenost da radi u okviru Normandijskog formata i Trilateralne kontakt grupe na pronalaženju mirnog rešenja ovog sukoba.

“U pitanju je obaveza koju je ponovila u brojnim prilikama, uključujući i nedavno. Takođe, Rusija krši Rezoluciju 2202 Saveta bezbednosti UN koja zahteva punu primenu Minskih sporazuma. Pozivamo Rusiju, kao stranu u sukobu, da poništi priznanje, održi svoje obaveze, poštuje međunarodno pravo i vrati se razgovorima u okviru Normandijskog formata i Trilateralne kontakt grupe. Pozivamo druge države da ne slede nezakonitu odluku Rusije da prizna ovu proglašenu nezavisnost. EU će na ova najnovija kršenja hitno odgovoriti dodatnim restriktivnim merama, uključujući sve ekonomske odnose sa oblastima pod kontrolom vlade, kao i imenovanja protiv pojedinaca i subjekata odgovornih za podrivanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, u koordinaciji sa našim partnerima”, ističe se u dokumentu.

Savet EU u svom dokumentu upozorava Rusiju da ne koristi novopotpisane paktove sa samoproglašenim „republikama“ kao izgovor za preduzimanje daljih vojnih koraka protiv Ukrajine.

“EU je spremna da brzo usvoji opsežnije političke i ekonomske sankcije. EU ponavlja svoju nepokolebljivu podršku i posvećenost nezavisnosti Ukrajine, suverenitet i teritorijalni integritet unutar svojih međunarodno priznatih granica. EU ponovo potvrđuje svoju posvećenost jačanju političkih i ekonomskih odnosa sa Ukrajinom”, piše u deklaraciji.

Podsetimo, srpska delegacija pri EU, reagovala je nakon što je otkriveno da se naša država pominje u Rezoluciji Evropskog parlamenta o Ukrajini, a poruka da će se uskladiti sa Deklaracijom u kojoj se osuđuje urušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine stigla je nezavničnim putem.

BONUS VIDEO: Kolona vozila ka granici Ukrajine i Madjarske

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare