Foto: Instagram/buducnostsrbijeav, Daniel LEAL / AFP / Profimedia, Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia, EPA-EFE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, podstakao je prisutne na sastanku da glasaju protiv predloga EU kojim bi Srbija osudila ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i apelovala na poštovanje međunarodnog prava.

Kako saznaje naš portal, Vučić je na jučerašnjem sastanku u Nemanjinoj insistirao da članovi Vlade Srbije odbiju uredbu Saveta Evropske unije upućenu Srbiji, dok o eventualnim sankcijama Rusiji nije bilo govora.

“Uredba Saveta (EU) 2022/259 od 23. februara 2022. o izmenama i dopunama Uredbe (EU) br. 269/2014 u vezi sa restriktivnim merama u pogledu radnji koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”, navodi se u dokumentu koji je Vlada Srbije odbila da usvoji.

Šta predviđa Uredba Saveta EU

Reč je o dokumentu koji je Savet EU usvojio 23. februara.

„Dana 23. februara 2022. Savet je usvojio Odluku (CFSP) 2022/265 o izmeni Odluke 2014/145/CFSP i o uvođenju mehanizma derogacije za određene operatere koji potpadaju pod zamrzavanje sredstava i zabranu stavljanja na raspolaganje sredstava i ekonomskih resursa. Te izmene spadaju u delokrug Ugovora i stoga su regulatorne mere na nivou Unije neophodne za njihovu primenu, posebno u cilju obezbeđivanja njihove jedinstvene primene u svim državama članicama“, navodi se u dokumentu.

Foto: Alla Simacheva / Panthermedia / Profimedia / Shutterstock

Prvi paket sankcija EU protiv Rusije obuhvata mere protiv onih koji su umešani u „nezakonitu odluku“ i banaka koje finansiraju ruske vojne i druge operacije na teritorijama Donjeck i Luganjsk.

Takođe su predložene mere uperene na sposobnost ruske države i vlade da pristupe kapitalu i finansijskim tržištima i uslugama EU u cilju ograničenja finansiranja „eskalacione i agresivne politike“ i mere usmerene na trgovinu dva separatistička regiona sa EU, kako bi „odgovorni jasno osetili ekonomske posledice svojih nezakonitih i agresivnih dela“.

Na listi sankcija je 351 predstavnik ruske Dume koji je glasao za priznavanje regiona, kao i 27 pojedinaca i entiteta, gde se obuhvataju donosioci odluka, predstavnici odbrambenog sektora i finansijske institucije koje su podržavale ruske operacije.

EU od Srbije očekuje da se uskladi sa uredbom

Portparol EU Peter Stano rekao je da se od „zemalja u procesu pristupanja očekuje da se usklade sa odlukama EU“.

Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

„Srbija je zemlja kandidat i zato se od nje očekuje da se uskladi sa odlukama EU u domenu spoljne i bezbednosne politike“, dodao je Stano.

Podsetimo, iza većinske odluke da se odbije predlog EU da Srbija apeluje na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine nisu stali ministri iz redova SPS, Branko Ružić i Novica Tončev, koji su tokom glasanja ostali uzdržani, ali ni ministarke Zorana Mihajlović i Jadranka Joksimović koje su glasale ZA. Svi ostali su bili protiv.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi trebalo danas da saopšti ovaj stav javnosti, nakon još jedne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanka sa patrijarhom Porfirijem, sa kojim će takođe razgovarati o situaciji u Ukrajini.

BONUS VIDEO Stanovnik Kijeva o raketnom napadu ruske vojske

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare