Jorgovanka Tabaković Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Jorgovanka Tabaković, od pre nekoliko dana u trećem mandatu guvernera Narodne banke Srbije, tokom predstavljanja Izveštaja o inflaciji poručila je da je litijum šansa koju Srbija ne sme da propusti, a proteste protiv litijuma je povezala sa rušenjem vlasti 5. oktobra 2000. godine i privatizacijom cementare u Beočinu nakon 2000. godine.

„Litijum jeste šansa Srbije. Smatram da svaki potencijal treba pretvoriti u realnu mogućnost. Globalizacija je donela efekte koje moramo da saniramo, ali ne možemo da se vratimo dva koraka unazad. Globalizacija je nepovratan proces u smislu međuzavisnosti u korišćenju sirovina i proizvodnje.

Ona je navela da ima saznanja „da mnogi vode računa o tome kako sputati Srbiju da ne raste ovako kako raste“, prenosi Danas.

Jorgovanka Tabaković Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

„Preko finansijskih tokova se sve lepo vidi. Neki ljudima se zaista brinu zbog iskopavanja litijuma, njihovim strahom se manipuliše. Blizu stotine miliona evra u državu ulazi za obuku i angažovanje onih koji treba da uspostave kritičku svest i za borbu protiv režima. u Kalči u Nišu registrovane su određene organizacije. Za 13.000 dinara naknade pričaju mladima kako da razvijaju kritičku svest i bore se protiv aktuelne vlasti. Sad se radi o litijumu, a posle…“, rekla je Tabaković.

Ona se podsetila na 2000. godinu kada je prema njenim rečima „Za šest miliona dolara obećane pomoći iz starateljskog fonda Svetske banke promenjena vlast, ne izbornim rezultatima. Od tih šest miliona 5,48 miliona je plaćeno za konsultantske usluge. Posle su ugašene četiri velike banke, po principu ubij poverioca i nemaš dug, ali je sprovedena i privatizacija realnog sektora. Za šest miliona dolara pomoći. Tada je sve nacrtano, a srpski je bio samo kanap za vezivanje dokumentacije“, poručila je guvernerka.

Jorgovanka Tabaković Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ona je podsetila da je od 1998. do oktobra 2000. bila ministar za ekonomsku i vlasničku transformaciju u vladi i da je „držala u rukama listu velikih preduzeća za privatizaciju“.

„Bio je tu i ugovor sa francuskom firmom o kupovini beočinske fabrike cementa, pred NATO bombardovanje, u kom je bila navedena svaka parcela za eksploataciju klinkera za pravljenje cementa i rudna naknada. Cena cementa je tada bila regulisana, a uslov francuskog Lafarža i britanskog RNC, koji je isto bio zainteresovan, da se oslobodi cena cementa.

Pročitajte još:

Moj predlog je bio da kako kupac ulaže novac tako mu se oslobađaju akcije cementare sa eskrou računa. Nekom nije odgovarala ta cena, ni taj uslov. Neko je hteo da prodajom cementa u Srbiji po slobodnoj ceni, da pravi profit i da tim profitom kupuje akcije cementare. To je i urađeno posle promene vlasti“, ispričala je priču guvernerka poentirajući da se očekuje da se u nekoj promeni vlasti tako uradi i sa eksploatacijom litijuma.

„Zato postoje obuke, organizacije, udruženja koja nemaju račune, koja otvaraju i zatvaraju račune, menjaju zastupnike i obučavaju mladež u Srbiji kako da promene vlast“, istakla je Tabaković.

Plagirani doktorat i SNS? Zvuči poznato

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je 2016. godine objavio analizu doktorata Jorgovanke Tabaković u kojoj su otkrili da je značajan deo njene doktorske disertacije plagiran. Prema toj analizi, više od 20 odsto teksta preuzeto je bez citiranja iz radova ekonomista ili akademaca, te da su doslovno prepisani pasusi bez navoda autora.

Mentor Jorgovanke Tabaković, prema pisanju CINS-a, bio je profesor Milenko Dželatović, koji je bio predsednik Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke.

Guvernerka Narodne banke tada nije odgovorila na ove tvrdnje, a Univerzitet Educons, na kom je sporni doktorat izdat, nije pokrenuo proceduru za proveru plagijata. Kako su sa Educonsa potvrdili CINS-u, nisu ni planirali to da urade.

Problematično je bilo i njeno imenovanje za guvernerku. Naime, Zakon o Narodnoj banci Srbije decidno kaže da guverner ne može istovremeno da bude funkcioner političke stranke.

U vreme stupanja na čelo NBS, Tabaković je zamrzla funkciju potpredsednika vladajuće Srpske napredne stranke, ali nije podnela ostavku na to mesto. Ipak, za zamenicu predsednika SNS izabrana je na Skupštini stranke 25. januara 2014. godine, a uprkos zamrznutoj funkciji, ostalo je zabeleženo da je govorila na Glavnom odboru SNS.

Tu nije kraj “mrljama”.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Tri godine pošto je preuzela funkciju guvernerke NBS, BIRN je objavio da je “Telekom Srbija” preuzeo skoro 78.000 evra njenog duga za otplatu četvorosobnog stana u Novom Sadu u kom je stanovala.

Ugovor o otkupu dela tog stana površine 144 kvadratna metra, Jorgovanka Tabaković je potpisala sa Javnim preduzećem PTT Srbija još 30. maja 2000. godine, pisao je BIRN. U vreme dok je bila na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju u Vladi Mirka Marjanovića.

Prema dokumentaciji do koje je došao BIRN, tim ugovorom Tabakovićeva je stekla vlasništvo nad 94 kvadrata (65 odsto) pomenutog stana, pošto ih je otkupila za tadašnjih 8.822,6 nemačkih maraka. Preostalih 35 odsto površine tog stana u vrednosti od 92.170 nemačkih maraka, prema Ugovoru o prenosu prava svojine koji je potpisan nešto ranije, 17. februara 2000. godine, Tabakovićeva je trebalo da otplati u narednih 40 godina.

Nije platila nijednu ratu, a ugovorne obaveze koje nije ispunjavala celih 12 godina, preuzima njeno matično preduzeće Telekom Srbija, tri meseca nakon što je preuzela funkciju guvernerke NBS.

Na posletku, ono o čemu je Đilas govorio na sednici Skupštine.

Zbrinuta porodica

Guvernerka Jorgovanka Tabaković sa platom od oko 650.000 dinara jedna je od najplaćenijih državnih funkcionera, a na visokim funkcijama su i članovi njene najuže porodice. Njena ćerka je angažovana u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, sin je bio u Razvojnom fondu Vojvodine, a zet radi u ambasadi Srbije u Crnoj Gori.

Guvernerkin sin, Nikola Tabaković, do novembra 2022. bio je zastupnik Razvojnog fonda Vojvodine. Pored toga, poseduje i privatnu firmu “Consolidate business investment”, u kojoj je i direktor.

Ima dva stana, jedan od 143 kvadrata u Novom Sadu i drugi od 97 u Beogradu.

Guvernerkina ćerka Milena Tabaković nalazi se na mestu direktorke Filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Južnobački okrug u Novom Sadu. U centru pažnje javnosti Milena Tabaković bila je 2013. godine, kada je otkriveno da joj je RFZO obezbedio službeni automobil i vozača za odlazak na predavanja dva puta nedeljno.

Suprug guvernerkine drudge ćerke Nemanja Sekicki angažovan je u ambasadi Srbije u Crnoj Gori. Kako se navodi na sajtu Ambasade, on je konzul (prvi savetnik) u tom diplomatskom predstavništvu.

Sudeći po pisanju medija, Sekicki je prethodno bio drugi sekretar ambasade Srbije u Rimu, a na tu poziciju je navodno došao samo dva meseca nakon što je Jorgovanka Tabaković izabrana za guvernerku.

Osuđena za mobing

Guvernarka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković osuđena je presudom Višeg suda za mobing, na ponovljenom suđenju po tužbi zaposlenog radnika NBS Srđana Milovanovića.

Srđan Milovanović Foto: NBS

“Utvrđuje se da je (Milovanović, prim. aut) pretrpeo zlostavljanje na radu kod tužene Narodne banke Srbije koje je u periodu od 3. januara 2019. godine do 9. juna 2020. godine izvršeno od strane odgovornog lica guvernera Jorgovanke Tabaković“, navodi se u presudi Višeg suda u koju je portal Nova.rs imao uvid.

Viši sud je potvrdio navode Milovanovića da jedino njega Tabaković premestila u novoformirano Odeljenje za istraživanje i analizu poslovanja društva za osiguranje i dobrovoljnih penzionih fondova, u kojem, osim njegovog, nikada nije bilo popunjeno nijedno radno mesto. Tako je Milovanović izolovan, pritomA nije dobio nijedan radni zadatak, a pored svega, NBS na čelu sa Tabaković nije utvrdila štambilj ovog odeljenja, pa ni zvanična pisana komunikacija nije bila moguća.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare