Oliver Ivanović Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Svakog puta na Vidovdan imamo novu nadu i nadam se da će ovog puta ta nada biti ispunjena (time) da Srbi mogu normalno da žive ovde i ostanu, a da istovremeno ne budu ugroženi u životno pravnom ili nekom drugom smislu“, kazao je na Vidovdan 2006, Oliver Ivanović na Gazimestanu.

Dvanaest godina kasnije ubijen je s leđa na putu za posao, a do ovog Vidovdana, nema sudskog epiloga atentata na najpoznatijeg srpskog lidera sa Kosova.

Na Gazimestanu je tada bio i patrijarh Pavle, već bolestan. Preminuo je na VMA tri godine kasnije i ostao najomiljeniji srpski patrijarh, prenosi Kossev.

Posetu je tada pratio novinar i pisac Vladan Rakić, koji je na Gazimestanu razgovorao sa Ivanovićem.

Za Vidovdan je Ivanović kazao da je duboko usađen u kolektivnu memoriju preko Kosovskog boja.

„Vidovdan je nekada bio dan radosti ali se sada sećamo nečeg vrlo lošeg što smo proživeli u poslednjih sedam godina“, rekao je tada.

U to vreme pripreme u međunarodnoj diplomatskoj areni za rešavanje statusa Kosova su uveliko bile u toku.

Pregovori u Beču su praktično propali.

Prethodno je u aprilu 2004, nakon martovskog pogroma, Beograd izašao sa predlogom o sveobuhvatnoj decentralizaciji, da bi ubrzo UNMIK iste godine izašao sa planom o lokalnoj upravi, čime je de fakto odbio srpski predlog.

Pročitajte još...

Početkom 2005, vlada privremenih kosovskih institucija definisala je pet pilot projekta decentralizacije koji takođe nije zaživeo, nakon čega su se strane uzajamno optužile za blokiranje traženja rešenja. Posle izveštaja izaslanika UN Kai Aidea, pokrenuti su novi pregovori u Beču, koji su propali a onda je usledio i izveštaj novog izaslanika Martija Ahtisarija, čiji su predlog Srbi odbili pre nego je 2008, Priština uz podršku zapada jednostrano proglasila nezavisnost.

Uvidevši da ne postoji spremnost za kompromisom, a da tadašnji predlog srpske strane o decentralizaciji „nije najbolje prihvaćen“, Ivanović je na Vidovdan 2006, predvideo da ne očekuje napredak u pregovorima koji će uslediti u Beču, istovremeno ocenivši i da je srpska strana sa zakašnjenjem reagovala na tekuće događaje.

„Zavisimo puno od te Evrope i sveta i sa njima nekako moramo naći zajednički jezik“, istakao je Oliver Ivanović na Gazimestanu, govoreći o aktuelnom trenutku u kojem su se Srbi i Srbija našla.

Kritikovao je i tadašnju meru srpske vlade da ukine dvostruke plate državljanim Srbije na KiM, zaposlenim u državnim institucijama.

Sa današnjim događajima aktuelan je bio još jedan trenutak, a to je bila diplomatija između tadašnjeg srpskog rukovodstva sa Ruskom federacijom.

Na tadašnje indicije da je bivši srpski premijer Vojislav Koštunica razgovarao sa Vladimirom Putinom i pripremio novu platfrormu nastupa, Ivanović je kazao:

„Ne mislim da je to nešto na šta bi trebalo da se oslonimo. Rusija nam nije jedini prijatelj. Na našu nesreću, mi imamo malo prijatelja, ali mislim da moramo tražiti i sa ostalim zemljama i Evropom i svetom da napravimo dogovor. Mi smo tu gde smo i sigurno da nam je sudbina direktno vezana za EU. Mislim da ne treba da prenebregnemo činjenicu da veze treba da imamo sa SAD i EU“, ocenio je Ivanović još 2006.

U godini kada je ubijen, pitanje Kosova vezivalo se sa mogućim rešenjem „podele“ i „etničkog razdvajanja“ i „minorne korekcije granica“, a u leto iste godine ovo pitanje kao tačka razdora između srpskog rukovodstva i SPC kulminiralo je u javnosti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare