Vidovdan na Gazimestanu: Policija udaljavala ljude sa nacionalnim obeležjima

Društvo 28. jun 202217:54 > 18:02
Podeli:
Foto:TANJUG/ FOTO TV HRAM

Danas je Vidovdan. Opelom kosovskim junacima na Gazimestanu obeležena je 633. godišnjica Kosovske bitke. Opelo je služio patrijarh Porfirije sa mitropolitima Joanikijem i Hrizostomom, arhiepiskopom Jovanom, i deset episkopa. Vladika Teodosije je pre opela ispred spomenika Kosovskim junacima posetioce dočekivao uz blagoslov.

Kosovska policija za to vreme, rigoroznim kontrolama i proverama, udaljavala je posetioce koji su na sebi imali nacionalna obeležja, uključujući i reči „Srbija, Kosovo i Metohija“, te poruku „Nema predaje“. Pre opela nacionalna obeležja Srba skoro da nisu bila vidljiva, ali se nakon opela atmosfera promenila.

Isturene su srpske zastave, uz starocrkvene, a bila je vidljiva i ruska. Veliki broj posetilaca u horu je pevao tradicionalne srpske pesme. Okupljeni su uzvikivali „Kosovo je srce Srbije“, „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, a u jednom trenutku na kratko se grupica tik uz binu koja je na kratko uzvikivala „Sve je Rusija, Kosovo je Srbija“.

"Svake godine smo tu. Pa tradicija, mi Srbi, volimo to, evo sa decom smo", bili su utisci porodice iz Ugljara.

Stefan Đorđević iz Vrnjačke Banje je prvi put na Gazimestanu. Kaže da mu je utisak "fantastičan".

"Oduvek sam imao želju, i evo sada se namestila prilika da dođem. Neki čudan je osećaj, rekoh, da sam oduvek želeo da dođem i sviđa mi se i drago mi je", rekao je on za KoSSev.

Dva mladića iz Požarevca su kazala da dolaze već treći, odnosno drugi put, te da svako ima svoje razloge, a oni su došli kao hodočasnici.

"Svako ima svoje razloge koji se dalje pretaču u jedan veći kotao koji čini temelj svačijeg dolaska ovde", kazao je jedan od mladića, na šta je drug odgovorio: "Zato što smo Srbi".

Miodrag Trajković, sa malim sinom u naručju, kaže da dolazi svake godine na "ovo sveto srpsko mesto".

FOTO: TANJUG/ FOTO TV HRAM

"Dragi mi je da koji god Srbin da dođe ovde", poželeo je Srbima da u što većem broju nastave da dolaze, a imao je i poruku za Evropu i svet: "Neka znaju da je ovo sveta srpska zemlja i da mi Srbi nećemo nikad odustati od ovoga".

Novinar Petrit Daku iz Kohavision, koji je bio danas na radnom zadatku, kazao nam je da se radi o uobičajenom događaju u vezi sa svakom verskom lokacijom na Kosovu.

Foto:TANJUG/ FOTO TV HRAM

"Svi ljudi imaju pravo da slave na sopstven način i za nas je to u redu, sve dok je normalno i mirno, u redu je", naveo je on.

Kosovska policija koja je imala poseban operativni plan obezbeđenja današnjeg događaja kao i svake godine, nakon manifestacije saopštila je da je na Gazimestanu danas uhapšena jedna osoba zbog „podsticanja i raspirivanja mržnje i razdora“, dok je njima desetoro zabranila ulazak na Kosovo nakon što im je u automobilima pronašla deset majica sa natpisima koji, kako navode iz policije, „izazivaju mržnju“. Među 15-ak autobusa i preko sto vozila, registarske oznake su bile mahom iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova.

Foto:TANJUG/ FOTO TV HRAM

BONUS VIDEO - Skidanje srpske zastave sa jarbola u Slavonskoj Požegi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar