Foto: FoNet/Instagram predsednika Srbije

Povodom Dana ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP), gosti u Komandno-operativnom centru MUP-a bili su predsednik Aleksandar Vučić i resorni ministar Bratislav Gašić. Osim njih, u ovaj strogo čuvani prostor MUP-a ušao je i Dejan Slijepčević, direktor i vlasnik firme GAT, koja je bliska SNS. Sagovornici Nova.rs tvrde da su prekršeni svi propisi i da Slijepčević nikako nije mogao da uđe u prostorije MUP-a, u koje je moguće pristupiti jedino uz posebne dozvole i u specijalnim okolnostima.

Prilikom obilaska prostorija MUP-a, a povodom Dana policije, predsednik Vučić je, između ostalog, poručio da neće dozvoliti da ministar Bratislav Gašić podnese ostavku.

„On je jedan od najboljih od nas. Niko u svetu ne bi optužio policiju i državno rukovodstvo zbog masovnih ubistava. To će ući u istoriju beščašća“, rekao je Vučić.

Foto:MUP Srbije

Vučić je dodao da je njegov posao da trpi čak i „ogoljene pretnje smrću“, navodeći da je na protestu „Srbija protiv nasilja“ u subotu „nošena lutka obešenog predsednika“.

Ništa nije bilo suštinski drugačije od redovnih obraćanja predsednika, ali veliku pažnju privukla je fotografija na kojoj se u Komandno operativnom centru MUP-a vidi Dejan Slijepčević, odmah u kadru iza Vučića i Gašića. U pitanju je vlasnik poznate firme GAT d.o.o, koja je bliska aktuelnom režimu. U poslednje vreme se pominjala u vezi sa gradnjom stadiona u Leskovcu, a do sada je dobila priliku da radi na brojnim projektima na kojima je investitor država.

Fotografiju na kojoj se vidi Slijepčević u Komandno-operativnom centru MUP-a prvi je na Tviteru objavio advokat Nikola Lakić. On za Nova.rs kaže da u Komandno-operativni centar ne može da uđe niko ko nije službeno lice. Kada je reč o direktoru GAT-a Dejanu Slijepčeviću, naš sagovornik objašnjava da su njegove veze s režimom Aleksandra Vučića „duboke“.

„Prvo, u Komandno operativni centar nije dozvoljen ulaz osobama koje nisu službena lica, a to je dozvoljeno gospodinu Slijepčeviću. Drugi razlog oko toga šta je sporno na toj fotografiji je taj što je gospodin Slijepčević osoba koja je u zemljama regiona, konkretno u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, hapšena zbog osnovane sumnje da je počinio krivična dela, te je to još jedan od razloga zašto osoba koja ima takvu prošlost ne može da ima pristup Komandno-operativnom centru MUP-a. Upravo taj centar služi da se u njemu nalaze službene informacije policije i da se u realnom vremenu prikupljaju sve informacije iz cele Srbije“, kaže Lakić za Nova.rs.

Naš sagovornik naglašava da je ovo veliki propust MUP-a, ali da ga to ne iznenađuje imajući u vidu da se, po njegovim rečima, “od dolaska Vučića na vlast radi na stvaranju pretorijanske garde”.

Nikola Lakić Foto:FoNet/Božana Pavlica

“Bahati šeik Bratislav Gašić naručio je nedavno nove uniforme za pripadnike policije i to bez preke potrebe, dok se na odgovorna mesta postavljaju kadrovi koji su politički poslušni. Oni su bez potrebnih kvalifikacija i ceni jedino odanost njemu i njegovom šefu”, tvrdi Lakić i dodaje:

„GAT i njen vlasnik Dejan Slijepčević u bliskoj su vezi s režimom Aleksandra Vučića. Po nekim informacijama, on je postao prvi graditelj ovog režima i gradi više od čuvenog Milenijum tima. Osim mnogobrojnih građevinskih poduhvata ove kompanije, postoje ozbiljne indicije da njen vlasnik učestvuje u kupovini glasova za satelite SNS-a u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori. Postoje i određene indicije da finansira političke projekte u ovim država, a koji su u interesu Vučića. Sve ovo navedeno izgleda da je omogućilo Dejanu Slijepčeviću prisustvo u Komandno-operativnom centru MUP-a, uz naravno bliske odnose s Vučićem“, zaključuje Lakić.

Nova.rs je u nekoliko navrata navrata pisala o Slijepčeviću, odnosno firmi GAT. Upravo je ona, zajedno s grupom ponuđača, na tenderu dobila posao izgradnje novog stadiona Dubočica u Leskovcu.

PROČITAJTE JOŠ:

Firma GAT d.o.o, čije sedište je u Novom Sadu, pored posla izgradnje stadiona u poslednje dve godine realizovala je čitav niz projekata u lokalnim samoupravama od Novog Sada, do Bujanovca, Šida, Novog Pazara i niza drugih opština, ali je sarađivala i s brojnim državnim firmama poput EPS-a, JKP “Toplana” ili institucija poput PIO fonda ili medicinskih instituta.

Iako na sajtu ove firme u portfoliju projekata ne stoji jasno i precizno na kojim projektima je firma radila, pretragom dodeljenih ugovora na Portalu javnih nabavki može se lako zaključiti da firma neretko dobija poslove od države.

Upravo ovakva prohodnost ka dobijanju projekata, koji se rade s državom, dovela je do toga da pomenuta firma, čiji je vlasnik Dejan Slijapčević, samo za dve godine (od 2019. pa do 2021.) poveća prihove za skoro dva i po puta.

Prema podacima dostupnim na sajtu Agencije za privredne registre (APR), GAT doo 2019. godine ostvario je zaradu od 89,2 miliona dinara, da bi već 2021. godine ostvarila profit od 202 miliona dinara. Poređenja radi, godinu dana pre toga, firma je ostvarila zaradu od 107,7 miliona dinara, što znači da je bila 100 miliona u plusu za samo godinu dana.

Komentarišući ulazak Slijepčevića u strogo čuvene prostorije MUP-a pukovnica u penziji i poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović objašnjava da civilna lica ne ulaze u prostorije Komandno-operativnog centra, osim ukoliko nisu članovi zvaničnih delegacija. Ona naglašava da je to jedna od najzaštićenijih prostorija MUP-a jer se tu prati bezbednost građana, otkrivaju krivična dela i slično.

Slavica Radovanović Foto: Narodna stranka

„Kao civilno lice nije mogao da uđe u prostorije MUP-a, osim ako nije predstavnik delegacije, a to odobrana ministar. Te delegacije su najčešće iz Saveta Evrope, Evropske unije i slično. Ja kao narodna poslanica i pukovnica ne mogu da se pojavim tamo, jednostavno, ne bi mi dozvolili. Nije ni poželjno da se civili pojavljuju u Komandno-operativnom centru. U pitanju su prostorije gde je vama ceo grad „na dlanu“, možete da vidite i čujete informacije koje ne smeju da budu dostupnu. Između ostalog, možete da imate pregled stanja koji deo grada je pokriven kamerama, a koji ne“, objašnjava pukovnica u penziji za Nova.rs.

Naš portal je kontaktirao i MUP, kako bismo dobili informacije zbog čega je Slijepčević bio u prostorijama Komandno-operativnog centra, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Bonus video: Šta nam sada stiže iz Vučićeve redovne rubrike „Najvažnije vesti“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar