Aleksandar Vucic, Nebojsa Stefanovic, Milan Mojsilovic
Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović, Milan Mojsilović Foto:FoNet/MOD

Poslednji put se bivši ministar vojni Nebojša Stefanović u javnosti pojavio kad je predao dužnost Milošu Vučeviću, 28. oktobra u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba. Po svoj prilici i uprkos očekivanjima, tu neće biti stavljena tačka na njegovu karijeru. Ako je verovati informacijama koje dopiru do javnosti Stefanović se može nadati mestu u nekom javnom preduzeću, a u tom slučaju je jasno da će i sve afere koje su se vezivale za njegovo ime biti zaboravljene.

Nakon što je objavio da Nebojša Stefanović više neće biti deo Vlade Srbije i to posle punih osam godina ministrovanja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će nastaviti da radi za stranku.

Pomenuo je Vučić Stefanovića i nakon konferencije za štampu bivše ministarke rudarstva Zorane Mihajlović, na kojoj se oprostila od ministarske fotelje, a vrlo moguće i od SNS.

Aleksandar Vučić

Ona je tad rekla da su neke njene stranačke kolege koristile SNS kao džuboks za bogaćenje, a Vučić je tim povodom rekao:

“Kad vidite neke ljude, koji se prvi put suočavaju sa tim da ne dobiju fotelju, da im ne treba ni tri minuta da pokažu šta u stvari misle o svemu i zbog čega su tu bili. Neće se to desiti ni sa Nebojšom Stefanovićem, ni sa Zlatiborom Lončarom, ni sa Branislavom Nedimovićem“.

I zaista, niko iz pomenute trojke nije se u međuvremenu oglašavao.

A razlozi za to mogu biti to što će Zlatibor Lončar verovatno preuzeti Klinički centar Srbije, Branislav Nedimović Fudbalski savez Srbije, dok će Nebojša Stefanović prema pisanju medija verovatno u fotelju Zorana Drobnjaka u Putevima Srbije.

Podsećanja radi, o odlasku Stefanovića iz Vlade Srbije govorilo se mnogo pre nego što je tu odluku saopštio Aleksandar Vučić. Kao razlozi za to navodile su se sumnje da je učestvovao u aferi prisluškivanja predsednika Srbije, zbog čega su ga stranačke kolege mesecima razapinjale na društvenim mrežama i u gostovanjima u televizijskim emisijama. Ova epizoda završila se tako što je najpre smenjen sa čela Gradskog odbora SNS u Beogradau, a nedavno i sa ministarskog mesta.

To, međutim, nije jedino što se Stefanoviću prethodnih godina spočitavalo.

Savamala, Krušik, prisluškivanje…

Njegova odgovornost se spominjala po pitanju rušenja u Savamali, kada je bio na mestu ministra policije, a ta ista policija cele noći nije reagovala na pozive građana.

Foto: N1

Zatim se prezime Stefanović mesecima provlačilo kroz medije kada je BIRN u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Nakon toga je na specijalizovanom portalu „Arms Watch“ objavljeno da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.

Nebojša Stefanović je to negirao.

Dijana Hrkalović i Vladimir Đukanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U vreme dok je on obavljao funkciju ministra policije, klan Veljka Belivuka je doživeo uspon, zatim ga je nekadašnja bliska saradnica bivša državna sekretarka u MUP Dijana Hrkalović optužila da je sarađivao sa kriminalnim grupama, da je lično štitio klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, te da je učestvovao u montiranju slučaja Jovanjica i da je prisluškivao predsednika Srbije.

Predrag Koluvija i Vladimir Đukanović Foto: A.K./ATAImages

I Predrag Koluvija vlasnik plantaže Jovanjica na kojoj je pronađena rekordna količina marihuane, tvrdio je u intervjuu kod svog advokata Vladimira Đukanovića da su iz kabineta ministra Stefanovića tražili da za ceo slučaj optuži brata predsednika Srbije Andreja Vučića.

Bivši ministar je i to, kao i sve ostalo demantovao.

Kad se njegovo ime nije našlo na novom spisku za Nemanjinu 11, za očekivati je bilo da to bude i kraj njegove karijere.

Međutim, po svemu sudeći nije, već će preuzeti neko javno preduzeće, a mediji pišu da će to biti Putevi Srbije, koje već godinama vodi Zoran Drobnjak.

Da bi uopšte bio direktor JP Puteva Srbije, Stefanović bi morao bi da ima najmanje tri godine radnog iskustva na putarskim poslovima, kao i završen fakultet, što se u više navrata dovodilo u pitanje kada je reč o Stefanoviću.

U Zakonu o javnim preduzećima, takođe piše da je uslov da se neko nađe na funkciji direktora javnog preduzeća da nije član organa političke stranke, odnosno da mu je određeno mirovanje u vršenju funkcije u organu političke stranke.

Jasno je da Stefanović ove zahteve ne ispunjava, ali vlasti ne bi bilo prvi put da pravila zaobiđe.

BONUS VIDEO: Nebojša Stefanović o optužbama Dijane Hrkalović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar