Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U intervjuu za dnevni list “Nova” bivši ambasador naše države u Sjedinjenim Američkim Državama, Milan St. Protić, rekao je da Srbija mora da se prikloni strani koja pobeđuje u sukobu Zapada i Rusije, te da se naša zemlja našla u teškoj poziciji zbog toga što je godinama izbegavala da se opredeli.

U razgovoru za “Novu”, Protić je rekao da ne isključuje mogućnost da Amerikanci i Evropljani pokušavaju da pronađu “magičnu formulu” pomoću koje će se Srbija sasvim opredeliti za Zapad.

Pročitajte još...

“Šta su oni spremni da obećaju i šta bi naša zemlja kao kontrauslugu- to je za mene ključno pitanje. Nije ključno na koju stranu Srbija, već šta će dobiti kad se opredeli”, navodi on.

Mislite li da je slučajno ambasador SAD, Kristofer Hil, došao u Srbiju pred izbore?

Naravno da nije slučajno i to je bila jasna poruka. Čekao se trenutak za dolazak novog američkog ambasadora i da akreditivna pisma budu predata pred same izbore, što je bilo upozorenje aktuelnom predsedniku Srbije.

Imajući u vidu izjave i događaje nakon izbora, mislite li je Srbija blizu uvođenja sankcija Rusiji, odnosno da će se usaglasiti sa spoljnom politikom EU?

To nije samo pitanje odluke države, to će možda i više biti odluka velikih sila – gde će se Srbija smestiti. Mesto u sredini više ne postoji. Šta god da se dogodi, naša država će imati problem na onoj drugoj strani; ako se prikloni Zapadu, imaće ozbiljne poteškoće i to ne samo sa proruskim elementima u Srbiji, već i samom Moskvom. S druge strane, ukoliko izbegne da uvede sankcije, Srbija će doći pod udar zapadnih interesa. To je samo potvrda da je ona politika o tzv. “sedenju na dve stolice” negativna po Srbiju.

Šta je za Srbiju u ovom trenutku najbolje rešenje?

Ponavljam još jednom – ovo je vrlo nezahvalna pozicija i mnogo bi bolje bilo da se Srbija na vreme opredelila. Srbija je izabrala da se nalazi u ovoj poziciji i šta god da uradi neće dobro biti, a u ovom trenutku procena se bazira na tome koja strana dobija na međunarnoj sceni i toj bi se strani trebalo prikloniti.

A ko dobija u ovom sukobu?

Mislim da se Putin i Rusija nalaze u potpunoj izolaciji i ne vidim kako mogu da izađu uspešno iz svega. Dugoročne posledice po njih će biti katastrofalne, bez obzira kako se sukob u Ukrajini završi. Na drugoj strani, stepen jedinstva Zapada je iznenađujući za sve nas. To znači da su oni u kriznom periodu pronašli način i modalitet da se ujedine. Ukoliko bi Evropska unija u skorije vreme donela odluku o embargu na gas i naftu koji dolaze iz Ruske Federacije, stvar bi se vrlo brzo završila.

Milan St. Protić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Nedavno je objavljeno da je Putin razgovarao sa Vučićem i objavljeno da e napomenuo da u maju ističe arnžman Srbije za gas. Kako to tumačiti?

Putin u svom ograničenom prostoru za delovanje pritiska tamo gde može. Meni je zanimljivo da to pitanje nije upućeno ni Evropskoj uniji, ni pojedinačnim zemljama. Ta poruka nije poslata npr. Bugarskoj, iako je u pitanju članica EU koja se priklonila sankcijama protiv Rusije i koja se snabdeva ruskim gasom. Ta poruka je poslata Srbiji, jer se ona nalazi u “bezvazdušnom prostoru” i zato je moguće na nju vršiti pritisak sa svih strana.

U takvim okolnostima, predsednik je istovremeno pokazao brigu zbog snage desnice u zemlji, ali i spremnost za razgovor sa proevropskom opozicijom. Mislite li da će se desiti obračun sa proruskim kadrovima?

Rekao bih da se radi o nalozima i prinudi. Poznavajući ovu američku administaciju i ova dva ključna čoveka, Gabrijela Eskobara i Kristofera Hila, mislim da je za njih prihvatljiv bilo ko ko bi se priklonio politici koju onu zagovaraju. Vulin sutra da okrene ćurak biće im jednako drag kao i neko ko je ubeđeni demokrata. Mi smo to iskustvo imali posle pada Miloševića, kad su nam za saradnju nudili njegove ljude i to one koji su bili nosioci politike. Ne bih ja to personalizovao, jer partner može da bude svako ko je spreman da prihvati tu politiku i to se odnosi i na prvog čoveka Srbije, ali i na ostale političke faktore u zemlji. Kako će se to “spakovati” i da li će svi to prihvatiti – to ćemo da vidimo. Ne bih isključio to da Amerikanci i Evropljani pokušavaju ovde da pronađu nekakvu “magičnu formulu” pomoću koje će se Srbija sasvim opredeliti za Zapad. Šta su oni spremni da obećaju i šta bi naša zemlja kao kontrauslugu – to je za mene ključno pitanje. Nije ključno na koju stranu Srbija, već šta će dobiti kad se opredeli.

A može uslov za opredeljivanje da bude finansijska pomoć i ubrznati put u EU?

Nisam siguran da je današnji prvi čovek Srbije sposoban za takvu vrstu razgovora i pogodbe. Da je na čelu Srbije neko zreliji i ozbiljniji, takva vrsta razgovora bi svakako bila plodonosna. Pritom, zahtevi Srbije bi trebalo da budu vrlo visoki – ne samo olakšavanje puta, već punopravno članstvo u EU, sa jasnim datumom, finansijska pomoć koja bi bila vrlo jasno definisana. Naravno, ništa ne bi moglo da se okonča bez dogovora oko Kosova. Kako bi se to rešilo, nije na meni da kažem, ali to bio jedan “paket aranžman” pomoću kog bi Srbija iz cele ove situacije mogla da izađe kao veliki pobednik.

BONUS VIDEO: Milan St. Protić o Vučiću i Đilasu, rešenju za Beograd i opoziciji u lavirintu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare