Foto: Epa/Efe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je četvrtak akreditivno pismo Kristofera Hila, iskusnog diplomate, koji je i zvanično postao novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Zajedno sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan i Stujartom Pičom, britanskim predstavnikom za ovaj deo Evrope, Hil će u narednom periodu biti predvodnik diplomatskih napora Zapada koji bi trebalo da rezultiraju prevazilaženjem otvorenih problema na Balkanu.

#related-news_0

Američki diplomata Kristofer Hil vraća se u region u kojem je već bio na različitim diplomatskim funkcijama. Važi za nezgodnog pregovarača, a taj status potvrdio je i u periodu kada je bio na funkciji specijalnog izaslanika za Kosovo.

Bio je specijalni izaslanik za Kosovo Sjedinjenih Američkih Država i imao je jednu od ključnih uloga u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine. Kako kosovsko pitanje do danas nije rešeno, čini se da ovaj američki diplomata na ove prostore vraća da završi započeto.

Kristofer Hil Foto: NICHOLAS KAMM / AFP / Profimedia

Istovremeno, povratak dobro poznatog lica na ove prostore pokazatelj je želje Stejt departmenta da poveća svoju prisutnost , ali i da utiče na smanjenje ruskog uticaja i doprinese evropskim integracijama država Zapadnog Balkana.

O angažovanja SAD i njihovoj misiji u ranijem intervjuu za dnevni list “Nova” govorio je i specijalni izaslanik te države za region, Gabrijel Eskobar.

Gabrijel Eskobar Gabriel Escobar
Gabrijel Eskobar Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

“U praksi je naša politika, što se tiče Zapadnog Balkana, zasnovana na pomoći svim zemljama regiona da se brže kreću na putu ka Evropskoj uniji. To znači i da ohrabrujemo države da sprovedu neophodne reforme i da brže zatvaraju pregovaračka poglavlja, da se bore protiv korupcije i da transparetnost vlasti bude na višem nivou. U suštini da sprovedu sve što je potrebno. Drugi deo te najave odnosi se na našu poruku Evropskoj uniji – da vidimo Zapadni Balkan kao podneblje prilika, područje na kom mi razvijamo naše strateške odnose i da ne bi trebalo da posmatraju Zapadni Balkan kao rizik, već kao priliku”, rekao je Eskobar.

St. Protić: Hil i Eskobar imaju ozbiljan uticaj u SAD

Bivši ambasador naše države u SAD, Milan St. Protić, veruje da će akcenat američkih diplomata biti na situaciji u Bosni i Hercegovini.

“Koliko sam primetio, iz ranijih izlaganja Hila i Eskobara, njihov fokus će biti više na BiH nego na Kosovu. Republika Srpska je, po njihovom tumačenju, bastion ruskog interesa na Balkanu i to je glavni razlog zašto se koncentrisani na Bosnu. Naravno, to ne znači da će Kosovo nestati sa liste njihovih prioriteta, moguće je da će ta dva pitanja biti i povezana, ali tome će se više znati tek pošto se sa njima otvore ozbiljni razgovori i otkrije sa kakvim idejama su došli”, smatra Protić.

Beograd Milan St. Protić, istoričar, biviš političar, knjiga, Roman o poraženima, intervju
Milan St. Protić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Protić je dodao su Hil i Eskobar deo najjače diplomatske ekipe koju aktuelna administracija SAD ima za Balkan.

“Njihov uticaj u Vašingtonu je daleko iznad uticaja jednog običnog ambasadora. To može da odgovara Srbiji, jer dobro je imati za sagovornike nekoga ko nosi težinu i ko može da prenese poruku na pravo mesto. Eskobar i Hil su dokaz da ova administracija SAD mnogo više poklanja pažnju ovim prostorima u odnosu na neke prethodne, ali nikad ne treba zaboraviti da su oni izdanci Klintove politike prema Balkanu”

I Britanci motre na Zapadni Balkan

Kraj decembra prošle godine objavljeno je da je ser Stujart Pič, iskusni vazduhoplovni obaveštajac, postao specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan. Na ovu funkciju Pič je imenovano nakon što je napustio funkciju predsedavajućeg vojnog komiteta NATO. Kako se ranije navodilo, Pič je svoja znanja o regionu sticao kao komandat vazduhoplovnih operacija KFOR-a.

Stjuart Pič Stuart Peach
Stjuart Pič Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Njegov fokus, kako je navedeno iz Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije biće zaštita Dejtonskog sporaztuma i “suzbijanje malignih elemenata u Bosni i Hercegovini. Pre nešto više od mesec dana, Pič je bio u zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje je naglasio kako je
njegovo imenovanje jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom napretku Zapadnog Balkana.

Istovremeno, on se osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine, rekavši da će Ujedinjeno Kraljevstvo, sa partnerima iz EU i SAD, raditi na podršci dijalogu.

Ambasador SAD stigao u Srbiju pred izbore

Slučajno ili ne, Kristofer Hil, novi američki ambasador, stigao je u Srbiju neposredno pred održavanje izbora, a da će SAD pratiti izborni proces u Srbiji za naš dnevni list je potvrdio i Gabrijel Eskobar.

“Mi smo svi članovi OEBS-a i svi imamo zajedničku obavezu da obezbedimo fer, poštene i slobodne izbore u državama članacima. U koordinaciji sa OEBS-om, mi ćemo videti na koji način možemo da podržimo njihove napore za obezbeđivanje fer i poštenih izbora u Srbiji”, naveo je Eskobar, dodajući da je zabrinut zbog toga što mali broj građan učestvuje u procesu građana.

“Za Srbiju je veliki izazov da motiviše mlade ljude da glasaju. To je najveći problem sa kojim se svi mi zajedno suočavamo u Srbiji – da se ljudi uvere da njihovi glasovi vrede”, zaključio je Eskobar u ranijem razgovoru za naš dnevni list.

BONUS VIDEO Boško Jakšić: Diplomatija jedne države ne bi trebalo da se vodi pod oblacima tamjana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare