Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Nakon što je danas pao portal "Moja srednja škola", predsednica Resornog odbora za obrazovanje Stranke slobode i pravde Nataša Zečević upitala je zar Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zajedno sa svim univerzitetima i institutima u svojoj nadležnosti, nema dovoljno znanja da izradi softver za obradu jednostavog završnog ispita za osnovnu školu?

Umesto toga, Ministarstvo već godinama bez tendera angažuje istu firmu, “Evolution online – EON d.o.o.”, za koju kažu da “sa potpunim uspehom realizuje proces upisa što ih čini jedinim u našoj zemlji sa iskustvom i znanjem te vrste”, pa zato primenjuju pregovarački postupak bez objavljivanja, sa samo jednom firmom, navodi se u saopštenju.

SSP napominje da je dobro poznato da do preopterećenja servera eventualno može doći tokom online testiranja, ali nikako tokom čitanja podataka i pristupa rezultatima testa, što dovoljno govori o kvalitetu kompjuterskih usluga koje svi plaćamo.

Konačno, ovo se desi, kako navode, i kada se sistemski zanemaruju interesi i potrebe dece. Umesto da su ove, po svemu vanredne godine, otkazali testiranje i upisali decu na osnovu uspeha u školi, kao što je SSP predlagao, maltretirali su ih sa testom za koji ne mogu ni rezultat da objave.

„Sajt ‘Moja srednja škola’ pao u jedinom bitnom danu, više od 68.000 dece i roditelja u potpunom haosu traže informacije u školama, danima nema struje i vode na 40 stepeni, u prvih pet meseci broj umrlih veći za 31 odsto, rađamo decu da bi motala kablove za 300 evra… Živimo u blagostanju, a oko nas se sve raspada“, zaključuje u saopštenju SSP.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar