Foto: SSP/Jovan Marković

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da zahteva od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "bez odlaganja objasni javnosti odakle novac njegovom kumu i bivšem direktoru Javnog preduzeća Elekromreže Srbije Nikoli Petroviću da kupi aviokompaniju od kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta".

„Nekada su u Srbiji sumnjivi funkcioneri kupovali skupocene automobile, ali nikada niko od funkcionera do dolaska Vučića na vlast nije kupovao avione“, navodi se u saopštenju SSP.

Oni su ukazali da je Petrović do dolaska Srpske napredne stranke (SNS) na vlast živeo u zgradi na Novom Beogradu, a danas živi u vili na Dedinju, koja vredi više miliona evra, kao i da mu se biznis svodio na posedovanje kioska s pljeskavicama na Zelenom vencu.

„Beogradom se vozi u automobilu koji vredi više stotina hiljada evra, a kako vidimo postao je i vlasnik aviona“, kazali su iz SSP.

Međutim, kako su rekli u SSP, ono što je gore od svega je očigledna bliska poslovna saradnja Petrovića sa Stankom Subotićem Canetom, koji je u vreme prethodne vlasti dospeo i na poternicu Interpola.

„Subotić je i osuđen na višegodišnju kaznu zatvora, ali je presuda ukinuta dolaskom (Aleksandra) Vučića i naprednjaka na vlast“, piše u saopštenju.

Prema njihovim rečima, od krivične odgovornosti pred pravosudnim organima u Srbiji oslobodila ga je jedina kandidatkinja za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović koju za tu funkciju protežira upravo Vučić.

„Trgovina oružjem, Jovanjice, Veljko Belivuk, prisluškivanje, svakodnevni dokazi o više puta preplaćenim radovima…samo su neke od kriminalnih dešavanja sa kojima je vlast direktno povezana“, istakli su.

„Saradnja Nikole Petrovića, kuma i najbližeg saradnika Aleksandra Vučića sa Canetom Subotićem, koji se dovodi i u vezu sa privatizacijom Galenike koja je, takodje, radjena preko Luksemburga, zato više nikoga ne čudi“, zaključuju iz SSP.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare