SSP: Vlast praktično uvozi delta soj, sistem prenapregnut

Politika 09. jul. 202117:52 > 17:53
Podeli:
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Stranka slobode i pravde (SSP) istakla je zvaničnim saopštenjem da se u Srbiji rizikuje novo zatvaranje i potpuni slom zdravstvenog sistema u borbi protiv koronavirusa.

Saopštenje Stranke slobode i pravde (SSP) prenosimo u celosti.

„Prvo su nas slali u šoping u Milano na početku pandemije, a sada praktično uvoze delta soj, zanemarujući preporuke Svetske zdravstvene organizacije zbog kojih su već 42 zemlje zabranile ulazak građanima Indije. Na ulicama Beograda, ali i drugih gradova Srbije svakodnevno viđamo strane državljanje, najčešće iz Indije koji su na proputovanju kroz našu zemlju, preko koje odlaze na rad na Bliski istok i EU“, navodi se u saopštenju.

Iz SSP – a dalje poručuju da se na ovaj način „povećava rizik od novog broj obolelih, novo zatvaranje i potpuni slom zdravstvenog sistema koji je prenapregnut“.

„Resorni Odbor za Zdravstvo SSP zahteva od Ministarstva zdravlja i Kriznog štaba, hitno da obaveste javnost: Po čijim stručnim preporukama se strani državljani iz visokorizičnih zemalja primaju kao karantin turisti, kojom vrstom testa se testiraju, i da li se testiraju i na drugim graničnim prelazima, osim na aerodromu? Kojom se vakcinom vakcinišu i da li to istovremeno znači da će se vratiti po drugu dozu vakcine? Zašto se ovim turistima dozvoljava da u situaciji kad preti novi talas pandemije borave van karantina? Da li pretnjom strahom novim talasom pandemije među domaćim stanovništvom, pokušavamo da stimulišemo vakcinaciju? Da li će se ponovo u nedogled odložiti sve hladne intervencije i kontrolni pregledi i ko će za to da snosi odgovornost?“, zaključuje se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar