SSP: U Novom Sadu postavljene kamere za prepoznavanje lica

Podeli:
Foto: Stranka slobode i pravde

Novim Sadom je proteklih dana odjeknula zabrinjavajuća vest da je JKP „Tržnica” kupila kamere sa softverom za biometrijsko prepoznavanje lica koji sadrži i bazu podataka u kojoj bi bilo hiljade podataka o ličnosti posetilaca novosadske pijace. Tenderom je posao pripao firmi „Neo inženjering”, jedinom ponuđaču, po ceni od 4.374.314,73 dinara sa PDV-om, a celokupni sistem nadzora sada je operativan na Futoškoj, Limanskoj i Najlon pijaci", ističu iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Novom Sadu.

Pomenuta oprema za prepoznavanje lica, kako navode iz SSP, predviđena je za obradu podataka u vezi sa sprečavanjem i otkrivanjem krivičnih dela i prekršaja.

„Pored pitanja zašto je ovakav video nadzor potreban novosadskim pijacama, nameće se i zaključak da biometrijski nadzor njihovih korisnika predstavlja elementarno narušavanje privatnosti sa drastičnim posledicama po prava i slobode ljudi. Naglašavamo da biometrijska obrada podataka o ličnosti u javnim prostorima nema pravni osnov i da svako suprotno ponašanje nosi krivičnu odgovornost učinioca“, ističu iz ove stranke.

Pročitajte još...

Iz SSP poručuju da je vlast SNS prošlog meseca neuspešno je pokušala da uvođenjem u proceduru Nacrta Zakona o unutrašnjim poslovima dozvoli masovan nadzor građana u javnom prostoru na teritoriji Srbije.

„Ipak, građani Srbije i Novog Sada ne prihvataju propagandne narative kontrolom opsednutog režima. Niko ne želi da bude na meti stranke kojoj je „nadzor” u krvi, pa tako i povlače crvenu liniju po pitanju dozvole zadiranja u lični život. Zato je ovo ozakonjenje ostalo samo u domenu pokušaja. JKP „Tržnica” potvrdila je da je nabavila ovakvu opremu, ali i istakla da se napredne funkcije sistema kontrole neće koristiti, mada malo ko u to zaista veruje. Naprednjački čelnici našeg grada i rukovodioci javnih preduzeća nebrojeno puta su izigrali poverenje Novosađana i Novosađanki, a ovaj potez JKP „Tržnice” prvi je korak u daljem postavljanju pametnih kamera širom grada“, navode oni.

Prema rečima predsednice Gradskog odobra SSP u Novom Sadu Danijele Grujić, Novi Sad se ovim postupanjem otvoreno uvodi u orvelovski scenario.

„Više nema garancije da SNS neće prvom prilikom zaviriti u privatnost građana Novog Sada. Pitamo gradonačelnika Miloša Vučevića zašto se u Novom Sadu gaze gradjanska prava?”, istakla je ona.

Iz SSP zahtevaju da JKP „Tržnica” hitno ukloni iz javnog prostora novi sistem video nadzora, a Miloša Vučevića da obelodani koja je prava namera u vezi sa nadziranjem i kontrolom svih građana Novog Sada.

BONUS VIDEO Tepić opisuje susret sa Zagorkom Dolovac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar