Dušan Nikezić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić rekao je u intervjuu za "Novu" će predstojeća zima biti najskuplja i da je poslednjim rebalansom budžeta svakoj kući u Srbiji ispostavljen račun od 750 evra. "Vlast koja tako gasi život u Srbiji nije zaslužila da vodi zemlju i zato je SSP, kao najveća opoziciona stranka, u svakom trenutku spremna za prevremene izbore i šansu da naša konkretna rešenja za bolji život sprovedemo u delo", ističe on.

Vlast nas je već pripremila da nas očekuje duga i hladna zima, možda i najgora od 1945. godine. Šta građani Srbije mogu da očekuju, hoćemo li uspeti da izdržimo ovu zimu, imajući u vidu da je predsednik rekao da smo već počeli ta trošimo rezerve gasa?

To je Vučićev oproban recept. Najavi kataklizmu, pa kad ne bude tako onda kaže kako je to sprečeno njihovim velikim radom i genijalnosću. Ovo će svakako biti najskuplja zima. Upravo je usvojen rebalans budžeta, kojim je svakoj kući u Srbiji ispostavljen račun od 750 evra za pokrivanje rupa u energetskom sistemu, izazvanih isključivo nestručim i neodgovornim upravljanjem koje je dovelo do raspada EPS-a i ogormnog gubitka Srbijagasa.

Kolike su šanse da će biti restrikcija struje?

Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Naš energetski sistem raspao. Od neto izvoznika struje došli smo do toga da EPS 365 dana za redom uvozi struju, pa stabilno snabdevanje i restrikcije više ne zavise od nas, već od uvoza uglja, struje i gasa, za koje je i namenjen veći deo od 2,4 milijarde evra intervencijskih sredstava iz rebalansa budžeta.

Najnoviji podaci pokazuju da je inflacija zvanično 15 odsto. Da li je subjektivni osećaj građana takav da je ona mnogo veća? Osećate li vi kao građanin da vam je naglo opao životni standard. Koliko se Srbija uopšte dobro nosi sa krizom?

Realno, meso je u poslednjih godinu dana poskupelo 30 odsto, jaja 44 odsto, šećer 54 odsto, a mleko čak 66 odsto, dok je u istom periodu minimalna plata povećana 9 odsto, a prosečna penzija samo 5 odsto. Radnik koji prima minimalnu platu je zbog inflacije samo u oktobru izgubio 4.700 dinara, a do kraja godine će izgubiti 35.000 dinara, praktično celu mesečnu zaradu, čak i ako uračunamo najavljeno povećanje minimalca u januaru. I to su činjenice, a ne stvar osećaja.

Zato Stranka slobode i pravde već šest meseci predlaže konkretne mere za zaustavljanje inflacije, koje predviđaju prestanak štampanja novca, utvrđivanje strukture cena 100 osnovnih proizvoda, ograničenje trgovačkih marži, oporezivanja ekstraprofita za trgovce hranom i energentima, zaustavljanje projekata koji nisu neophodni i povećanje plata kroz promenu sistema finansiranja zdrastva.

EPS i Srbijagas glavni su “krivci” zbog toga što će budžetski deficit biti 2,4 milijarde evra. Postoji li način da se reši pitanje ovih preduzeća i šta su potencijalna rešenja – privatizacija, novi menadžment ili je ovaj put jedini koji je moguć?

Stranka slobode i pravde je pre više od godinu dana zahtevala da se uvede vanredno stanje u sektoru energetike, koje podrazumeva uvođenje profesionalnog kriznog rukovodstva, sprovođenje neophodnih investicija za stabilnu proizvodnju i utvrđivanje odgovornosti za poslovni i finansijski kolaps. Da smo tada uveli vanredno stanje danas bi radio sistem za homogenizaciju uglja i ne bi strepeli od novih havarija u TENT-u, da imamo profesionalno rukovodstvo novi kop u Radljevu bi bio otvoren i ne bi morali da uvozimo ugalj iz Indonezije, a da je sprovedena nezavisna istraga i utvrđena odgovornost za štetu, lakše bismo podneli i rast cene i eventualne nestašice struje

Za veoma kratko Srbija se zadužila na sve strane sveta – od Emirata, preko MMF do emitovanja obveznica. Šta nam govori podatak da smo se u veoma kratkom periodu zadužili za nekoliko milijardi evra? Jesu li naše finansije “sahranjene”?

Mi imamo vlast koja je odlučila da svoju nestručnost i nesposobnost plaća zaduživanjem naše dece. Za samo godinu dana povećali smo javni dug za četiri milijarde evra, a zadužićemo se još toliko novim kreditima od UAE, MMF-a i Svetske banke. Ove cifre same po sebi građanima ne znače mnogo, ali ako novo zaduženje svedemo na prosečno domaćinstvo videćemo da je samo u poslednjih godinu dana vlast svaku kuću u Srbiji zaduživala sa 145 evra ili 17 hiljada dinara mesečno, što je više od prosečnog računa za Infostan, struju, mobilni i kablovsku zajedno. To što nam račun za javni dug ne stiže na kućnu adresu, ne znači da ne moramo da ga platimo.

Bliži se kraj kalendarske, ali i fiskalne godine. Šta građani Srbije mogu da očekuju u 2023. godini – ima li razloga za optimizam?

Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Nažalost, budžet koji je Vlada usvojila pre dva dana ne daje nam mnogo razloga za optimizam, na prvom mestu zbog planirane prosečne inflacije od 11,1 odsto i u 2023. Godini. Kada pogledamo samo ovu i narednu godinu, inflacija će biti oko 25 odsto,, što znači da će u proseku sve u Srbiji poskupeti 25 odsto. Istovremeno, najavljuju povećanje plata od 12,5 odsto i penzija od 20,8 odsto, što je daleko manje od očekivanog rasta troškova života.

Da li se Stranka slobode i pravde (SSP) priprema za izbore u Beogradu i kakvu biste ocenu dali beogradskoj vlasti?

Ova gradska vlast je nelegitimna, a to je priznao i Aleksandar Vučić. Nelegitimna je zato što je na aprilskim izborima bilo 70 hiljada glasova više za smenu gradske vlasti, a otkada je takva nelegitimna vlast imenovala Šapića jedina novost je da imamo gradonačelnika koji je kršio zakon. Zbog toga je SSP i pokrenula inicijativu za njegovu smenu, pošto postoje dokazi da je izvršio više krivičnih dela prilikom nezakonite legalizacije dogradnje 430 kvadrata kuće na Bežanijskoj kosi. Zato se ozbiljno se pripremamo za izbore u Beogradu i smenu vlasti koja za tačno devet godina nije uradila ništa za Beograđane

Mislite li da će biti opštih prevremenih izbora?

Za Srbiju bi bilo dobro da promenimo, ne samo vlast, već i sistem koji je doveo do toga da 75 odsto mladih želi da napusti Srbiju, što je najveći procenat od svih zemalja Jugoistočne Evrope. Vlast koja tako gasi život u Srbiji nije zaslužila da vodi zemlju i zato je SSP, kao najveća opoziciona stranka, u svakom trenutku spremna za prevremene izbore i šansu da naša konkretna rešenja za bolji život sprovedemo u delo.

Bonus video: Dušan Nikezić: Ono što nam sledi je nestašica mesa, čeka nas slična situacija kao sa mlekom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar