Foto: SSP/Jovan Marković

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas, povodom 22 godine od početka NATO bombardovanja Srbije, da svest da nikome na Balkanu neće biti dobro dok svima ne bude dobro, predstavlja temelj političke regionalne saradnje i ubrzanog pristupa Evropskoj uniji.

„Naša je obaveza da odamo počast svim žrtvama koje su stradale tokom ove agresije, ali i da shvatimo da zveckanje oružjem i konflikti nikada i nikom nisu doneli ništa dobro. Svest da nikome na Balkanu neće biti dobro dok nam svima ne bude dobro je temelj na kome počiva politika regionalne saradnje i ubrzanog pristupanja Evropskoj uniji na kojoj insistira Stranka slobode i pravde. To je nemoguće uraditi dok je na vlasti ista grupa ljudi koja već 30 godina propagira politiku konflikta i podela“, naveli su u saopštenju.

Pročitajte još...

Кako su dodali, obaveza „njihove generacije političara“ jeste da završi „jednom zauvek“ sa tom politikom i da stvori uslove za dobar život svakog čoveka u Srbiji i celom regionu.

Na današnji dan pre 22 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Кosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar