Ivica Dačić Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom 22. godišnjice početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) da se ono ne sme zaboraviti i da sećanjem poštujemo naše žrtve. Dačić, koji je i predsednik Narodne skupštine je za televiziju Pink izjavio da je Srbija 1999. godine "branila teritorijalni integritet", a da su Albanci "pokušali da insceniranjem humanitarne katastrofe ostvare svoje političke ciljeve i u tome su uspeli".

On je rekao da Srbija u tom trenutku nije mogla da prihvati uslove na pregovorima sa kosovskim Albancima uz posredovanje medjunarodne zajednice, „koje niko ni bi prihvatio ni danas“, a podrazumevali su da im se omogući da „posle dve godine održe referendum“.

Dačić je naveo da je do bombardovanja došlo zato što je „neko tražio razlog u dogadjajima u ratu“ i da je „ispalo da je Srbija vršila zločine nad civilima“, kako je glasio međunarodni izveštaj o Račku, što je Srbija negirala. On je u slučaju ubistva američkih državljana braće Bitići rekao da „taj ko ih je ubio mora da odgovora, zato što nam je naneo štetu“.

Prema njegovim rečima, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN kojom je završeno bombardovanje SRJ je „morala“ da bude prihvaćena, ali da „ništa što je bilo pozitivno u toj rezoluciji na kraju nije provedeno“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar