Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Izgradnjom novog stambenog kompleksa "K-distrikt" na Dorćolu počelo je nepovratno uništenje Kalemegdana, saopštio je Odbor za kulturu Stranke slobode i pravde.

Iako sa najvišim stepenom zaštite koje spomenik može da ima, Kalemegdan nije izdržao rušitelje i poklekao je pred najezdom SNS investitora, a ovom gradnjom zauvek je onemogućeno da beogradska tvrđava ponovo bude jedinstvena kulturno-istorijska celina, arheološka istraživanja su onemogućena, a pogled sa Dunava trajno narušen, navodi se u saopštenju.

Uprkos činjenici da je tvrđava proglašena za kulturno dobro od izuzetnog značaja, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dozvolio je da interesi investitora bliskih partiji na vlasti preovladaju i time je odigrao ključnu ulogu u uništavanju kulturnih spomenika, ukazuju iz SSP.

Da stvar bude gora, dodaje se, ovakva situacija dovela je do toga da mogućnost da se Kalemegdan uvrsti na Uneskovu listu svetske kulturne baštine smanji na minimum.

Ukazuje se da je „K-distrikt“ jedva par desetina metara udaljen od utvrđenja Donjeg grada iz 18. veka, čime je taj istorijski kompleks ozbiljno ugrožen i u budućnosti neće moći da se izvrši revitalizacija tog dela tvrđave.

BONUS VIDEO: Anketa sa Beograđanima o stambenom kompleksu pod Kalemegdanom

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar