Mila Popović
Foto: Printscreen FoNet/video

"Ovoj vlasti je mrsko sve što podseća na to da je Beograd postojao mnogo pre njih, pa su se nameračili da sruše pola "starog" Beograda. Zavod za zaštitu spomenika neće da mrdne prstom da to spreči", navode u SSP. Upozoravaju da je najnovija žrtva "ove pošasti hotel “Dom” u Kralja Milutina 54.

„Zgrada koja je podignuta 1929. godine bila je deo zaštićene celine “Zapadni Vračar”. Zaštita je istekla i sada zgradu čeka ista sudbina koju je doživela vila u Nikolaja Krasnova broj 4. Rušenje“, kaže Mila Popović iz Stranka slobode i pravde.

Dodaje da je u novembru 2020. godine Grad Beograd ovu zgradu prodao firmi Ramid, tada u vlasništvu Bojane Tomašević, supruge jednog od vlasnika Mocart kladionica i Ljiljane Božović supruge Zvonka Veselinovića.

„Da bi zavarala naum investitora, ova vlast je urbanistički projekat objavila samo dan pred isticanje roka za primedbe. Do poslednjeg momenta su krili da se po tom projektu planira rušenje starog objekta i zidanje desetrospratnice. I tako, po već ustaljenoj šemi Grad rasprodaje svoju imovinu, investitori bliski vlasti ruše i grade šta gde hoće, a Zavod za zaštitu spomenika kulture okreće glavu. Za to vreme Beograd kakav pamtimo polako nestaje. Za ovu gradsku vlast između kulture i tradicije i atraktivnih kvadrata, jasno je da dileme nema“, navodi Popović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare