Skupština Kosova Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Nakon što je agencija Kosovapress javila da će 10 poslanika Srpske liste koji su podneli ostavke Skupštini Kosova 7. novembra nastaviti da primaju plate od parlamenta još godinu dana, ali ne i oko 600 srpskih policajaca koji su početkom ove godine skinuli kosovske uniforme, Skupština Kosova demantovala je prvi deo navoda.

U pojašnjenju za medije koji su prethodno preneli vest ove agencije, kada se raspusti parlament u Prištini, poslanici imaju pravo na prelaznu platu koja traje najviše do 12 meseci, ali to zapravo ne važi za poslanike koji podnesu ostavku, prenosi Kossev.

„Kada se Skupština raspusti, bilo nakon redovnog mandata ili sa prekidom mandata, poslanici relevantnog zakonodavnog tela uživaju pravo na prelaznu platu do novog aranžmana, najduže 12 meseci. Međutim, kada poslanik podnese ostavku, od tog dana prestaju sva prava koja je mogao da ima kao bivši poslanik, uključujući prelaznu platu do 12 meseci“, navodi se u pojašnjenju koje je objavila Koha kao ažuriranu informaciju izveštaja Kosovapresa da će poslanici Srpske nastaviti da primaju plate.

Pročitajte još:

Oni su čak i izračunali koliko će novca iz kosovskog budžeta nastaviti da poslanici primaju, pri tom citirajući i analitičare koji su to ocenili kao štetu za kosovski budžet, ali to skupština demantuje da će se nastaviti: „Osnovna plata poslanika je 1 hiljada 547 evra ili 18 hiljada 564 evra godišnje. Deset poslanika u ostavci dobiće iz budžeta Skupštine 185 hiljada i 640 evra za godinu dana“.

Ova agencija primetila je i sledeće: „Takođe, novi poslanici ovog srpskog političkog subjekta koji su položili zakletvu na sednici u četvrtak dobiće pune plate, bez obzira na politiku koju vode u odnosu na prisustvo u parlamentu.

Što se policije tiče tu nije bilo ostavljeno mesta za različita tumačenja, kada je u pitanju plata, ali jeste kada je mogućnost za povratak na posao.

Predsednik Policijskog sindikata Imer Zećiri za KosovaPress potvrđuje da je plata za preko 500 policajaca obustavljena, s obzirom na to da su dali ostavke, koje su, prema njegovim rečima, međutim, iznuđene iz Beograda.

Ali on iznosi još jedan detalj: Svi policajci kojima je ostavka iznuđena, moći će da se vrate na posao, tvrdi.

„Slučaj policajaca na severu je političko pitanje, ne znam kako će se politički rešiti, ali u stvarnosti, kada policajac podnese ostavku i prođe 30 dana, oni nemaju pravo na osnovu administrativnih uputstava, oni nemaju pravo da se vrate… U većini ovih slučajeva oni su bili nametnuti politikom Beograda i znam da većina naših kolega srpske nacionalnosti nije bila zainteresovana ili nije dala ostavke svojom voljom, već je nametnuta ili iznuđena na njih. Pozivam sve one funkcionere koji su bili primorani da podnesu ostavke da se javno izjasne i vrate na posao“, kaže on.

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova doneli su 5. novembra odluku da napuste vladu u Prištini, uz poslanike Srpske liste, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, uz uslove Prištini koje mora da ispuni kako bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama.

Ipak, prekjuče su se u skupštini Kosova pojavilo 10 srpskih poslanika, od kojih 9 Srpske liste, koji su položili zakletvu i odmah napustili sednicu. Zajedno sa direktorom Kancelarije za KiM to su protumačili kao tehničku verifikaciju mandata čime su, kako tvrde, predupredili pokušaj kosovskog premijera da uvede „svoje Srbe“.

Uoči primene druge faze o uklanjanju srpskih tablica na Severu – kažnjavanja vozača, i dalje izostaje dogovor dve strane. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, ali i započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije. Visoki evropski predstavnik je upozorio da se rešenje mora pronaći hitno, pre 21. novembra, za kada su kosovske vlasti prethodno naglasile da će se započeti sa kažnjavanjem vozača.

BONUS VIDEO Povratak Srpske liste u parlament Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare