Foto: Liu Jie / Xinhua News / Profimedia

U trci za funkciju predsednika SAD-a, prema svim anketama, ubedljivo vodi Džo Bajden, ali srpski političari, koji prate tamošnju izbornu kampanju, upozoravaju u izjavama za naš portal da su iznenađenja moguća i da ne treba isključiti mogućnost da Ameriku i u naredne četiri godine vodi Donald Tramp.

Prema svim anketama, prednost Džo Bajdena nad Donaldom Trampom prešla je u dvocifrenu, a po istraživanjima CNN-a i SSRS-a ide do čak 17 odsto razlike.

To bi, u srpskim uslovima, moglo da otkloni svaku sumnju u ishod predsedničke trke.

Međutim, srpski političari, bez obzira na čijoj su strani – Trampovoj ili Bajdenovoj, upozoravaju da ove cifre ne moraju da znače ništa i ističu da su ključne poslednje dve nedelje kampanje, kada se istraživanja javnog mnjenja ne objavljuju.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, kaže da joj teško da prati izbornu kampanju u Americi, ali da joj je teško da prognozira ko će biti pobednik na izborima u SAD-u.

Foto:Screenshot N1

„Moguća su iznenađenja. Ono što se dogodilo na prošlim izborima, moglo bi i ovog puta, a to je da pobedi Tramp. Najveća smetnja mu je situacija sa koronom i veliki broj ljudi koji je izgubio posao.  To su mu dva velika minusa, koja bi mogla da prelome u izbornoj trci. Amerikanci su orjentisani na unutrašnju politiku i, osim uskog sloja intelektualaca, njih ne brine spoljna politika“, navodi Rašković Ivić za Nova.rs.

Đorđe Milićević, član Predsedništva SPS, veruje da će da pobedi Donald Tramp. On kaže da ankete pokazuju drugačije, ali su one „relativne i promenjive“.

Foto: N1

„Znam da je za birače ključna epidemiološka situacija i ekonomija. Epidemiološka situacija se već promenila, a imao sam priliku da gledam duele predsedničkih kandidata. Tramp je pragmatičan i mislim da to može da bude odlučujuće. Kada sve to sagledam, mislim da će doći do reizbora Trampa, a mislim da bi to bilo i bolje za Srbiju“, zaključuje Milićević u izjavi za Nova.rs.

Ni predsednika PSG-a Pavla Grbovića, uprkos anketama, ne bi iznenadila nova pobeda Donalda Trampa.

Pavle Grbović Foto:TANJUG / TARA RADOVANOVIC

„Globalni trendovi pogoduju populističkim liderima, baš kao i pretvaranje politike u rijaliti. Ne ulazim u to šta bi bilo bolje za Srbiju, jer mi prvo moramo mnogo toga sami da uradimo, pa tek onda da brinemo tuđe brige“, navodi Grbović za naš portal.

Balša Božović, bivši poslanik DS, navodi da se nada pobedi administracije koja će biti bliža EU, što bi bilo bolje i za Srbiju, ali ističe da su iznenađenja moguća.

Foto: TANJUG / RADE PRELIC

„Bio sam u Americi u vreme prethodnih izbora, kada su sve ankete pokazive da će Hilari Klinton pobediti. Kampanja je neizvesna, a sama merenja se ne rade dve nedelje pred izbore i tu može da bude iznenađenja“, zaključuje on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare