oluja
Foto: DRAGAN MILOVANOVIC / AFP / Profimedia

Dvadeset i petu godišnjicu akcije Oluja, tokom koje je iz Hrvatske prognano 250 hiljada Srba, najviši funkcioneri obeležiće večeras u Sremskoj Rači, nedaleko od tromeđe Srbije, Hrvatske i BIH.

Uoči zvaničnog obeležavanja Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji „Oluja“ 1995. srpski političari poslali su poruke kroz medije i društvene mreže, ne libeći se da uz poruke žaljenja za žrtvama pošalju i one na račun političkih protivnika.

Srbija se više ne stidi stradanja sopstvenog naroda

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da je ponosan što se Srbija danas ne stidi, ne prećutkuje i ne skriva stradanje sopstvenog naroda, olakšavajući zločincima da ne moraju da se suoče sa svojim nedelom, što je, ističe on, činila u vreme prethodnih vlasti, saopštio je MUP.

„Ponosan što danas obeležavamo Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji“, što Srbija već šestu godinu zaredom, zahvaljujući odlučnosti predsednika Aleksandra Vučića, više ne ćuti, kako je to bilo nekada, i što ima snage da glasno kaže da je to bio strahovit zločin i ne dozvol?ava da se zaboravi. To je najmanje što kao društvo dugujemo žrtvama i prognanima u zločinačkoj akciji “Oluja“, rekao je on.

Stefanović je primetio da Hrvatska i posle 25 godina slavi vojnu operaciju „Oluja“ u kojoj je nestalo ili poginulo više od 1.800 Srba, dok je oko 250.000 prognano i u kojoj je provedeno etničko čišćenje srpskog naroda u kojem su žrtve u najvećem broju bili starci, žene i deca.

Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda Aleksandar Mirković kritikovao je Dragana Ðilasa, Boška Obrdovića i Vuka Jeremića, jer, kako kaže, ni slovo nisu napisali ili rekli, a svakog dana „sole pamet“ i oglašavaju se o drugim stvarima.

Međutim, Markovićeva primedba zasnovana je na lažnoj tvrdnji. Naime i Dveri i SSP oglasili su se povodom godišnjice progona.

Suživot sa Hrvatima

Iz Stranka slobode i pravde ocenili su da politički predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj imaju pravo da samostalno donose odluke i „grade klimu poverenja i suživota sa Hrvatima“, jer oni, kako ističe SSP, najbolje znaju šta je u njihovom interesu.

„Smatramo da ne treba da dozvole da im iz Beograda diriguju oni koji snose istorijsku odgovornost za sudbinu Srba u Hrvatskoj“, navode u saopštenju.

Srpska vlast danas zloupotrebljava i manipuliše „Olujom“, smatra SSP, a predsedniku Aleksandru Vučiću prebacuje to što su Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević prvo odbili mirovni plan međunarodne zajednice „Z4″, a potom obećali hrvatskom državnom vrhu da se Srbija neće mešati u sukob, i time, kažu, dali zeleno svetlo za najveće etničko čišćenje u istoriji moderne Evrope.

Godišnjica Oluje je za tu stranku prilika za istorijsku pouku za sve narode Zapadnog Balkana – da se okrenu budućnosti, evropskim vrednostima i dobrosusedskim odnosima i da nikada više ne dozvole ekstremnim političkim elitama da ih uvlače u ratove i zločine.

Koketiranje sa zločinom

Foto: TANJUG/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC

Akcija „Oluja“ nije veličanstvena pobeda već udruženi zločinački poduhvat na čiju proslavu ne bi trebalo da dođe ni jedan častan Srbin, jer prisustvo ijednog Srbina ovoj proslavi čini da nevine žrtve tog zločina ponovo bivaju ubijene, saopštila je danas Socijalistička partija Srbje.

SPS smatra da taj datum niko ne treba da slavi, jer se vojno-policijska akcija „Oluja“ vezuje za velike žrtve, etničko čišćenje i proterivanje Srba. To je, ocenjuju u SPS, koketiranje sa zločinom zato što je na taj dan izvršeno najveće etničko čišćenje posle Drugog Svetskog rata.

„Proslava egzodusa jednog naroda je potvrda da u Evropi 21. veka, kada smo mislili da je fašizam istrebljen ponovo vaskrsava fašistička ideologija u zemlji koja je i ranije bila stratište za Srbe, Jevreje i Rome“, navodi se u saopštenju.

Bez odgovornosti za zločin

Dveri su podsetile da do danas niko od najodgovornijih za taj zločin nije izveden pred lice pravde u Hrvatskoj.

„Dok danas svaka srpska duša tuguje, gledajući slike i video snimke svojih sunarodnika kako beže od „dobro poznatih dželata“, članica EU – Hrvatska slavi“, navode iz Dveri.

„Obeležavanje akcije ‘Oluja’ uz koncert Tompsona i ustašku ikonografiju, sa jedne strane užasava, a sa druge upozorava da se fašizam povampirio i da predstavlja potencijalnu opasnost za ceo region“,.

Podsećaju da je Haški tribunal pustio na slobodu sve hrvatske generale koji su operativno vodili ovo najveće proterivanje jednog naroda nakon Drugog svetskog rata.

„Ratna dešavanja su deo prošlosti, a na nama je da nikad ne zaboravimo istinu, ali i da nastojimo da sve probleme u budućnosti rešavamo mirnim putem, jer je mir preduslov za ekonomsku stabilnost i budućnost novih generacija“, saopštile su Dveri.

Sezonska eksplozija nacionalističkih strasti

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac istakao je da Srbija i Hrvatska neće usaglasiti u stavovima i odnosu prema operaciji „Oluja“  ali i dodao kako se nada da će doći vreme kada 4. i 5. avgust neće biti dani „sezonske eksplozije“ nacionalističkih strasti i ratne retorike iz poslednje decenije prošlog veka.

Kkao je dodao obnova poverenja i saradnje, zasnovane na međusobnom uvažavanju između dve države i dva naroda, moguća je samo ukoliko svaka strana prihvati i ponese svoj deo
odgovornosti za teško ratno nasleđe.

„Srbija i srpski narod imaju pravo i obavezu da dostojanstveno obeleže godišnjicu progona Srba iz Hrvatske i zapadne Bosne. Reč je nesumnjivo bila o planiranom progonu i tzv. etničkom čišćenju, u kojem je prema pouzdanim podacima proterano više od 200.000 Srba i ubijeno više od 1200 civila. Odgovornost za to snosi tadašnji politički i vojni vrh Hrvatske, ali i vladajući režim u Beogradu, uz čije je znanje i prećutnu saglasnost akcija nesumnjivo i izvedena. Režimu Slobodana Miloševića je važnija bila vlast i jačanje sopstvene moći, nego srpski narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini
kojeg je prethodno gurnuo u rat. Na sličan način legitimnim interesima i nacionalnim osećanjima danas manipuliše i režim Aleksandra Vučića koji od godišnjice progona pravi svoju političku promociju”, rekao je Lutovac.

Ovakve „pobede“ se ne slave

Foto: TANJUG/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC

„Danas sa ogromnom tugom sećamo etničkog čišćenja sprovedenog u policijskoj i vojnoj akciji nazvanoj „Oluja“ 3. i 4. avgusta 1995. godine na prostoru Hrvatske, a da danas naše komšije slave što su tada pobedile nenaoružane, gladne i žedne žene, stare i decu“, navode iz Stranke moderne Srbije.

„Takve se pobede jednostavno ne slave. Kao što se ni svaki drugi zločin počinjen iz najnižih ljudskih pobuda ne slavi. To je ruganje svim nevinim žrtvama rata“.

Ta stranka je navela da ni posle 25 godina nakon što je završen rat na prostoru bivše SFR Jugoslavije još uvek nema dobre političke volje da se zločini nazovu pravim imenom, a da se zločinci ne veličaju i ne predstavljaju kao heroji budućim generacijama.

Hrvatska slavi zlo

Predsednik DSS Miloš Jovanović izjavio je  da sve dok se u Hrvatskoj, u Kninu, proslavlja „Oluja“, i dok se revizija istorije sprovodi institucionalno, a hrvatski narod tome ne odupire- ne može da se očekuje suštinsko poboljšanje odnosa Srbije i Hrvatske.

„Ne može biti trajnog mira bez pomirenja, a pomirenja bez priznanja zločina onih koji su ga izvršili, niti Hrvati mogu biti dovršen civilizovan narod“,rekao je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Kaže i da će prvi put i predstavnici ono malo preživelog srpskog naroda prisustvovati proslavi zločina, dajući mu legitimitet,“ u zabludi obolelih od Stokholmskog sindroma da će time zločincima da se umile“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar