Foto:Screenshot/Youtube/EU Debates

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je EU spremna da predstavi mogućnosti za glasanje kosovskih Srba na izborima 3. aprila, koje bi bile usklađene sa evropskom praksom, prenosi Kosovo pres.

Međutim, Stano je navodi da dve strane moraju da se dogovore po ovom pitanju, a podseća i da je to poručio specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak tokom posete Kosovu i Srbiji.

„Na obe strane je da se uključe u pregovore i pronađu neophodan konsenzus. EU je spremna da olakša i ponudi ideje u skladu sa evropskom praksom, ali na kraju odgovornost za postizanje sporazuma leži na obe strane. Specijalni predstavnik EU Lajčak je to vrlo jasno stavio do znanja svojim kolegama tokom svoje nedavne posete Prištini“, izjavio je Stano za Kosovo pres.

S druge strane opozicija na Kosovu odlučno zahteva od vlasti da ne dozvoli da Srbi glasaju na Kosovu na izborima 3. aprila.

Zamenik predsednika Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj kaže da će insistirati da izbori u Srbiji ne budu održani na Kosovu 3. aprila.

„Što se tiče odluke da se referendum ne održi, mi smo podržali Vladu i ako se donese odluka da se ne dozvoli održavanje izbora na Kosovu, to će naići na našu podršku. Insistiraćemo da ti izbori ne budu održani na Kosovu“, kaže Ljekaj za Kosovo pres, a prenosi Kosovo Onlajn.

Direktor nevladine organizacije „Čohu“ Arton Demhasaj napominje da su stranci vrše veliki pritisak da se dozvoli održavanje ovih izbora.

„Pritisaka će još biti, ali ostaje da se vidi u Vladi da li postoji mogućnost i stabilnost da se izbori ne održe kao što je bio slučaj sa referendumom. Ako mi i dalje dozvoljavamo glasanje na način na koji se održavalo ranijih godina, onda možemo reći da se ništa nije promenilo u odnosu sa Srbijom“, rekao je Demhasaj.

Bonus video – Nacionalne frekvencije i izbori, opozicija u tragovima i blaćenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar