Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Zamenik kosovskog premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi podneo je predlog specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograd-Priština Miroslavu Lajčaku kako bi mogli da se održe izbori Srbije na Kosovu 3. aprila, prenosi Demokracia.

Predlog se sastoji od četiri tačke i u njemu se navodi da će Srbiji biti dozvoljeno da održi izbore na Kosovu ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv „Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu“, a da je Vlada Kosova saglasna da dodeli imunitet i diplomatske privilegije biračkim mestima i pojedincima uključenim u organizaciju izbora.

Dalje se navodi da misija OEBS-a na Kosovu mora da organizuje održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima, dok srpskim političkim partijama i političarima neće biti dozvoljeno da vode kampanju na teritoriji Kosova.

Kako se navodi, reciprocitet se primenjuje na građane Kosova koji žive u Srbiji na osnovu iste prakse, navodi se u predlogu, prenosi Kosovo Onlajn.

Tokom nedavne posete Prištini i Beogradu, Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakli su da Srbima na Kosovu treba omogućiti da glasaju.

Bonus video – Decenija izbornih manipulacija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar