Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA/EFE

Za samo mesec dana - od kraja aprila do kraja maja - Srbija je napravila oštar energetski zaokret ka Zapadu. To se vidi u bar četiri epizode koje smo za vas izdvojili.

Snabdevanje gasom i šta ćemo raditi ukoliko nam Rusi “zavrnu slavinu” glavno je pitanje ne samo za građane Srbije koji strahuju od hladne zime bez grejanja, već i za državni vrh koji se unazad mesec dana sasvim očigledno okreće Evropskoj uniji i Americi. Srbija najveće količine gasa nabavlja preko Balkanskog toka koji prolazi i kroz Bugarsku. Nakon što je ruska državna energetska kompanija Gasprom objavila da je u potpunosti obustavila isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, jer su te dve zemlje odbile da plate u rubljama, otvorilo se pitanje šta će biti sa Srbijom.

U javnosti se spekulisalo da bi Bugarska mogla da uzme srpski gas u tranzitu kroz njihovu zemlju.

27. april 

Tim povodom reagovala je premijerka Ana Brnabić.

Ana Brnabić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bs

“Iako je u današnje vreme sve moguće, nisam zabrinuta za dotok gasa putem Balkanskog toka kroz Bugarsku u Srbiju. To bi bio presedan takvih razmera, koji nikada do sada nije viđen. To bi značilo da ne postoje nikakvi ugovori, ugovorne obaveze, vladavina prava, već Divlji zapad“, rekla je Brnabić 27. aprila.

Istog dana bugarski ministar energetike Aleksander Nikolov stavio je tačku na ovakva nagađanja, rekavši da je njegova zemlja lojalan partner svim susednim zemljama i da neće zavrtati gas ni Srbiji ni Mađarskoj.

“Bugarska nije Rusija. Kada budemo imali mogućnost, pomoći ćemo svim susednim zemljama. Nećemo stvarati veštačke smetnje u susednim zemljama“, kazao je Nikolov.

I tad praktično kreće pojačana aktivnost Srbije da moguću energetsku krizu prevaziđe uz pomoć Evropske unije i Amerike.

3. maj

Početkom maja predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlazi u Grčku gde je obeležen svečani početak izgradnje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandrupolisu.

Ovaj projekat bi trebalo da pruži nove izvore i rute snabdevanja prirodnim gasom i da poboljša bezbednost snabdevanja u Grčkoj, Bugarskoj i drugim državama u regionu, naveo je Evropski savet.

Vučić je rekao da je zahvalan i spreman da preuzme velike količine gasa.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

“Sada kada pogledam da je ovo urađeno, veoma smo zahvalni i spremni smo da preuzmemo velike količine gasa u budućnosti. Treba da poboljšamo gasnu infrastukturu u našoj zemlji i da gradimo sisteme za povezivanje sa bugarskim prijateljima, tada ćemo moći da prihvatimo velike količine gasa“, rekao je Vučić 3. maja u govoru na svečanosti s grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Vučić je istakao da je taj poduhvat važan za zemlje koje su u njega uključene, navodeći da je potrebno da nastave da „brinu jedni o drugima“, „duboko zahvaljujući“ Evropskoj uniji jer ga je značajno finansirala.

„Možemo mnogo da uradimo zajedno, trenutno je najveće energetsko pitanje. Nadam se da ćemo naći dobra rešenja za evropski i naš narod. Lepo je napraviti ceremoniju za javnost, ali je bitno da poboljšamo standard naših građana. Uz podršku EU uspećemo da to sve postignemo“, rekao je Vučić.

Dakle, predsednik je rekao da Srbija mogo nade polaže u pomoć Bugarske i Evropske nije.

5. maj 

Dva dana kasnije, 5. maja, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović odlazi u Sofiju.

Tom prilikom je rekla da su diversifikacija u gasnom sektoru i rad na zajedničkim strateškim rezervama gasa ključni za regionalnu bezbednost i da je za Srbiju prioritet završetak gasne interkonekcije sa Bugarskom, jer će tako moći da dobija gas sa terminala u Grčkoj ili u Azarbejdžanu.

Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Kako je bilo navedeno u saopštenju Ministarstva, tog dana je potpisan i ugovor o početku izgradnje tog gasovoda na teritoriji Bugarske, nakon što je u januaru počela izgradnja u Srbiji, a ministarka očekuje da će će sve biti završeno do septembra 2023. godine.

Mihajlović, dodaje i da će formiranje Regionalne radne grupe doprineti smanjenju zavisnosti od jednog dobavljača.

Na posletku, okrećemo se i Americi.

25. maj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 25. maja objavljuje da će Srbija uzeti zajam od Sjedinjenih Američkih Država za „razne“ energetske projekte.

“Razgovarao sam sa američkom šeficom Eksport-Import banke gospođom Luis o velikom zajmu u budućnosti koju treba da uzmemo za energetske projetke, prvo solarne projekte, a kasnije i za hidroprojekte“, poručio je Vučić iz Davosa.

BONUS VIDEO: Kako Srbija da se oslobodi potpune zavisnosti od ruskog gasa?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare