Foto: Prinscreen/Twitter/Saša Janković/@sasajankovic

Novi ambasador Srbije u Angoli Miloš Perišić postao je predmet rasprave na društvenim mrežama, zbog svoje odluke da na dužnost stupi obučen u srpsku narodnu nošnju.

Fotografije Perišića koji u nošnji predaje akreditivno pismo predsedniku Angole Žoau Gonsalvešu Lourensu postavio je bivši zaštitnik građana Saša Janković.
„Naš ambasador predaje akreditive u Angoli… Naša narodnja nošnja je lepa, i u Angoli svakako imaju svoju, ali diplomatija nije folklorna sekcija. Ne valja kad nam se smeju, a prečesto je to slučaj – napisao je Janković na Tviteru.

 

Reakcije Tviteraša bile su različite, među njima je bilo onih koji su odluku Perišića da ovom prilikom obuče narodnu nošnju smatrali smešnom.

 

Drugi su, pak, hvalili novog srpskog ambasadora i osudili Jankovića zbog njegovog komentara.

U pokušaju da objasni da nema ništa protiv narodne nošnje, ali da ovo nije prilika za tako nešto, Janković je naknadno postavio fotografiju Ive Andrića i Branislava Nušića uz sledeći komentar:

„Sinoćni tvit izazvao je dosta pažnje, pa: Naravno da nije reč samo o velikom odelu (pre)mladog ambasadora. Ali evo malo i o tom običaju: Nošenje narodne nošnje dogovara se sa domaćinom i tada je i on nosi. Inače ima efekat Majinog hidžaba. Ispod: Andrić u Beču i Nušić u Prištini“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare