Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

List "Danas" objavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, postavio izričit uslov Evropskom parlamentu da predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, Tanja Fajon, ne bude deo pregovoračkog procesa vlasti i opozicije o izbornim uslovima pod okriljem EP.

Na pitanje da li ima informacije da je Vučić zatražio da ona ne budete uključena u taj dijalog, Fajon je za Nova.rs rekla:

„Srpska strana je potpuno slobodna da nam kaže šta bi možda želeli da vide, ali i EP ima svoja interna pravila“.

Odgovaraući na pitanja Fajon je prokomentarisala ovaj zahtev predsednika Srbije i rekla zbog čega misli da je on to postavio kao uslov.

„Imenovanje izvestioca Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), člana Evropskog parlamenta Vladimira Bilčeka i mene za vodeće članove međustranačkog dijaloga (IPD) od strane odgovornog političkog tela, Grupe za podršku demokratiji i koordinaciju izbora (DEG), rezultat je unutrašnje političke odluke zasnovane na međustranačkom kompromisu“, rekla je Tanja Fajon i dodala:

„Mi smo, zajedno sa svim zainteresovanim stranama iz Srbije, napravili neke važne korake i dostignuća na poboljšanju izbornih uslova tokom prve faze međustranačkog dijaloga (IPD), ali je ispunjavanje postignutih obaveza neophodno. Verujemo da moramo nastaviti sa drugom fazom što je pre moguće, s obzirom na najavu vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu 2022. godine. Bila bi šteta i propuštena prilika ukoliko srpska strana format međustranačkog dijaloga (IPD) ne vidi kao olakšavajući proces u njenom napretku ka EU. Sigurna sam da ćemo naći način da nastavimo svoj rad i u budućnosti. Srpski narod zaslužuje sve naše napore“, zaključila je Fajon.

 

 

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar