Goran Rakic i Srpska lista
Goran Rakić i Srpska lista Foto:N1

Iako je Srpska lista najavila da će napustiti sve prištinske institucije ukoliko do kraja novembra ne započnu razgovori Beograda i Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština, to se ipak nije desilo jer su čelnici te stranke odlučili da zadrže sve pozicije u kosovskoj vlasti, piše portal KoSSev.

Portal podseća da je predsednik SL Goran Rakić uoči prvog kruga lokalnih izbora na Kosovu rekao da od formiranja Zajednice srpskih opština zavisi da li će Srbi na Severu napustiti prištinske institucije ili ne.

„Ukoliko u toku novembra ne započnu razgovori na nivou Beograda i Prištine o formiranju ZSO, obaveštavam sve relevantne faktore, i Prištinu, i Beograd i Brisel, pre svega naše građane, da ćemo napustiti sve prištinske institucije na svim nivoima na Severu i podneti ostavke na mestu gradonačelnika lokalnih samouprava na Severu. Dakle, neće biti ljudi sa Severa u prištinskim institucijama“, kazao je tada Rakić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Precizirao je da u novembru razgovori moraju da se započnu da bi oni ostali u institucijama, a da je rok za formiranje Zajednice srpskih opština sa jasnim ovlašćenjima i ingerencijama – kraj ove godine.

„Ovo je peti put od 2018. godine da Srpska lista preti i crta rokove o izlasku iz institucija ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune. Zahtevi se neispunjavaju, rokovi su probijani, a do napuštanja nije došlo“, piše KoSSev.

S ozbirom na to da kosovske institucije na Severu Kosova i dalje rade, a da su ove nedelje i novi odbornici i gradonačelnici u deset većinski srpskih opština položili zakletvu, KoSSev je pokušao da saznao da li će i kada doći do napuštanja institucija na Severu, međutim, potpredsednici Srpske liste – Igor Simić i Dalibor Jevtić, nisu se javljali na pozive novinara tog portala.

„Pregovori o ZSO nikada nisu bili manje realni“

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative u razgovoru za KoSSev, ocenjuje da Srpska lista neće da napusti institucije na Severu.

„Ne mislim da je realno da SL napusti kosovske institucije, ni zbog izostanka pregovora o formiranju ZSO, niti zbog neformiranja ZSO. Tako nešto ne očekujem ni u scenariju gde samo daju ostavke na pozicijama u vladi ili predaju mandate, a ni u radikalnijem scenariju gde na bojkot institucija pozovu i radnike lokalne samouprave, policiju, sudstvo“, ocenila je Andrić Rakić.

Milica Andrić Rakić Foto: Nova S

Kaže da bi eventualnim izlaskom iz institucija Srbija postala nekonstruktivna strana u dijalogu, „što je uloga rezervisana za Prištinu u poslednje vreme“.

Ocenjuje i da, s obzirom na situaciju u Prištini, pregovori o ZSO nikada nisu bili manje realni, te smatra da nikakav pritisak međunarodne zajednice to neće promeniti. Ipak, dodaje i da su pritisci značajni.

„U Prištini je vlada s jakim mandatom i mnogi to vide kao priliku da se reše velike stvari. To možemo da vidimo i na primeru manastira Dečani i odluke Ustavnog suda i odlučnosti međunarodnih predstavnika da tu temu drže u fokusu. Podrška koju je Aljbin Kurti bio dobio za uvođenje reciprociteta za registarske oznake nije bila bezrezervna i sada je vreme da on pokaže kako vladavine prava mora biti i u Dečanima, ne samo na severu“, kazala je Andrić Rakić.

Slično insistiranje na vladavini prava od međunarodne zajednice Andrić Rakić očekuje i po pitaju ZSO.

„Uprkos brojnim negativnim interpretacijama iz Prištine, kosovski Ustavni sud je najpre rekao da je sporazum o ZSO iz 2013. ratifikovan u kosovskoj skupštini, što njeno formiranje čini međunarodnom obavezom“, podsetila je Andrić Rakić.

Bonus video: Na Jarinju „stiker sistem“, stvorene kilometarsle kolone

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar