Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Bivši diplomata Srećko Đukić izjavio je danas da je nakon utvrđenih brojnih nepravilnosti na decembarskim izborima predsednik Srbije Aleksandar Vučić izgubio reprezentativnost Republike Srbije na međunarodnom planu.

On je agenciji Beta kazao da je došao kraj „meke politike“ Evropske unije (EU) prema Vučiću.

„Vučić je više od deset godina uživao bespogovornu podršku Zapada i zbog te podrške mogao je u Srbiji da radi šta je god hteo. U poslednjih par godina on je od Zapada dobijao dobronamerne savete i upozorenja na koje nije reagovao i sada je, nakon decembarske izborne krađe, udario u zid. Došao kraj ‘meke politike’ EU prema Vučiću i njemu su sada ostale dve mogućnosti: da ukloni taj zid ili da razbije sopstvenu glavu“, ocenio je Đukić.

Prema njegovim rečima, ukoliko Vučić ne organizuje izbore pod demokratskim i ravnopravnim uslovima, Srbija će ostati van evropskog puta, a moguće je i uvođenje sankcija.

„Vučić je prokockao evropsku kartu. Ono što je bitno je da se u Srbiji formirala opozicija kao alternativa Vučiću i koja je jasno artikulisala evropsku orijentaciju. Zapad je sada dobio alternativu Vučićevoj vlasti, a figura Aleksandra Vučića je za Zapad postala irelevantna“, naglasio je bivši diplomata.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar