Srećko Đukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Srbija sada može samo da sabira i oduzima štetu, jer neće biti deo Karpatskog koridora, niti na njega ima odgovor, izjavio je FoNetu nekadašnji ambasador Srećko Đukić, koji je uveren da diplomatija Evropske unije (EU) sprema novu formulu pregovora u dijalogu Beograda i Prištine.

Đukić je, govoreći o Karpatskom koridoru, naglasio da su to „nove Save i Dunavi“ po Evropi koji će nositi ogroman broj automobila i predstavljaju nove transportne arterije koje će biti aktivne od 2025. godine.

Podsećajući na svoje angažovanje tokom devedesetih da se i Srbija uključi u koridor koji iz centralne Evrope i Mađarske sada ide Rumunijom, Bugarskom, do Grčke i Soluna, Đukić je ukazao da tada u Beogradu nije bilo osećaja za takav projekat.

Srećko Đukić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To je bilo vreme ratova, sankcija i tada Srbija nije imala nikakavih apsiracija da se poveže sa regionom i Evropom, rekao je Đukić u serijalu razgovora Agreman.

Ako pogledate kartu kojom ide taj koridor, Mađarska, Rumunija, Bugarska, do Soluna i naš autoput koji ide od Budimpešte, Subotice, Novog Sada, Beograda i Niša, dole na Solun, vidite da su to dva paralelna puta na udaljenosti od oko 100 kilometara, predočio je Đukić i naglasio da će to biti veliki izazov za Srbiju.

On ponavlja da je Srbija izgubila dragoceno vreme i zato sada može samo da sabira i oduzima štetu, jer će koridor prolaziti teritorijom članica EU, a vrlo verovatno i granicom šengena i evrozone kada Rumunija i Bugarska postanu članice ta dva sporazuma.

Srbija će ostati sa preprekama, daleko od EU, verovatno na početku procesa, konstatovao je Đukić i napomenuo da je Beograd imao otvorena vrata za EU, ali se nije spremio za članstvo, niti mu se približava.

Podrška građana članstvu nekada je bila 70 odsto, sada je na 38, imali smo zamah kada smo otvarali po nekoliko poglavlja godišnje, sada se godinama ne događa ništa, niti se nazire.

Kako je podsetio, bilo je pozitivnih izveštaja Evropske komisije i Evropskog parlamenta, a sada su sve negativniji. Naše integracije ne da stoje, one nazaduju, upozorio je Đukić.

Prema njegovim rečima, mi se geografski ne možemo svrstati uz Belorusiju i Rusiju, ali se politički svrstavamo uz te zemlje koje ne žure i na kraju i ne žele da budu deo Unije.

„Ne treba nam Kosovo kada ga svi Srbi napuste“

Govoreći o tekućem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Đukić je precizirao da će šef srpske delegacije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u centru razgovora imati teme Kosova i EU, ali da to neće biti dominantne teme drugim delegacijama.

Mi smo minorna veličina u međunarodnim odnosima, ocenio je on i rekao da će na sastancima na marginama koje će imati delegacija Srbije teme biti Kosovo i EU.

Po mom mišljenju, Kosovo moramo rešavati ubrzano, da nam se ne dogodi da to pitanje rešimo, a tamo ne ostane nijedan Srbin. Ne treba nam kada ga svi Srbi napuste. Važno je taj problem rešiti da ljudi ne odlaze, a ako može neko i da se vrati, poručio je Đukić.

Njemu se čini da se evropska diplomatija sprema da obezbedi podršku za novu rundu pregovora i novu formulu tih razgovora koju Priština ne bi mogla da odbaci, ali ni Beograd ne bi mogao da ostane na poziciji na kojoj je bio.

Upitan da li je u Njujorku moguć susret delegacija Srbije i Rusije, kako je to bio slučaj prošlog septembra, Đukić protumačio da je to variranje i igranje ruskom kartom u uverenju Beograda da to donosi plodove.

Ne vidim da od toga nešto može da se zaradi, niti nešto dobije, rekao je Đukić.

BONUS VIDEO Vučić je poručio da nije kreten, a zatim se obračunao sa albanskim novinarom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar