Klemen Grošelj Foto: N1

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj očekuje da će Srbija ići u proces usaglašavanja spoljne politike sa politikom EU. "To je očekivanje svih članica i institucija EU, manevarski prostor je zatvoren po tom pitanju", dodao je.

Neće biti prečica, to će morati da se realizuje, kaže on.

„Što se tiče ruskih medija u Srbiji, u EU se to uradilo pre godinu dana, to nisu mediji u klasičnom pomenu, to su oruđa ruske propagande. Mislim da će sa rešavanjem pitanja Kosova i to biti lakše za Srbiju“, istakao je on za N1.

Grošelj kaže i da su parlamentarci ispratili ono što se dešavalao u Skupštini Srbije.

„Incident da su se poslanici skrivali u klupi, stvari u vezi sa poslovnikom, to nije ono što je EP očekivao od Srbije. Problem nije usvajanje zakona, nego implementacija, to su promene koje EU očekuje kao jedan od preduslova za nova poglavlja“, rekao je Grošelj.

Dodaje da po pitanju slobode medija, Srbija nije najbolji primer zemlje kandidata.

„Ako ste pratili govor Zelenskog, pitanje vladavine prava i slobode medija je bilo istaknuto kao jedno od vrednosti koje Ukrajina zagovara i brani. Bojim se da političke elite Srbije ne shvataju ozbiljnost toga, sve se svodi na pitanje Kosova i Srbije, ali pitanje vladavine prava biće jedan od najtežih delova pregovora sa EU, ako tu ne dođe do implementacije, onda nema ulaska u EU. To je poglavlje koje odlučuje sve, toga treba da bude svesna Srbija. Jer ako nema dogovora, biće problema na kraju pregovora“, rekao je Grošelj.

Podseća da otvaranje poglavlja ne znači zatvaranje.

„To je samo početak procesa. Važno je kako se proces zatvara. Vladavina prava je poslednje poglavlje, ako tu nema saglasnosti, onda nema zatvorenog poglavlja koje određuje sve. To je bilo mnogo puta istaknuto“, naglašava.

BONUS VIDEO: „Srbija u EU, Kosovo u UN“: Milan St. Protić o konačnom sporazumu koji bi bio povoljan po nas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar