Foto:Hauke-Christian Dittrich / DPA / Profimedia/Shutterstock/Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Četrnaesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) između EU i Srbije održaće se danas i u četvrtak u Strazburu. Sednicom će kopredsedavati Alesandra Moreti ispred Evropskog parlamenta i Marinika Tepić ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Na prvoj radnoj sesiji u okviru POSP-a govoriće i nova ministarka za evropske integracije u ime Vlade Repulibke Srbije Tanja Miščević, Mihael Miler, šef odeljenja za Crnu Goru i Srbiju u DG NEAR-u i Elsa Fenet, šefica Sektora “Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan” u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS).

Pročitajte još...

Ovo će biti prva sednica POSP-a od kako je formiran novi saziv Narodne skupštine. Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) uspostavljen je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 2013. i čine ga Delegacija Evropskog parlamenta i Delegacija Narodne skupštine. Prvi sastanak POSP-a održan je 15. novembra 2013. u Beogradu, a tada mu je, prvi i jedini put, prisustvovao i Aleksandar Vučić, u svojstvu prvog potpredsednika Vlade, prenosi portal European Western Balkans.

Istovremeno, danas u Strazburu očekuje se i da Evropski parlament donese odluku o usvajanju dokumenta koji se odnosi na strategiju EU za proširenje.

Poslanici Evropskog parlamenta su podržali juče Preporuku u vezi sa novom strategijom EU za proširenje u kojoj se, podvlačeći da pregovore o članstvu s kandidatima sa Zapadnog Balkana treba pospešiti i okončati do kraja decenije, uz zaključak da je proširivanje snažno oruđe u ratnoj situaciji u Evropi i zato predstavlja geopolitički prioritet Unije.

Neki evroposlanici su u raspravi ocenili da bi pristupni pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU, što stoji i u Preporuci, a u nekim amandmanima o kojima će se sutra glasati, se traži da se fondovi EU za Srbiju zamrznu dok Beograd ne usaglasi politiku prema Rusiji s odlukama Unije.

U Preporuci se poziva EU da reformiše proces donošenja odluka kada je reč o proširenju i zatražili da se obezbedi da svaka stagnacija ili nazadovanje u procesu reformi u vezi sa EU bude sankcionisani, a svaki održiv napredak nagrađen.

BONUS VIDEO Andrius Kubilius: Bolje je biti na strani koja će pobediti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar