Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojim gostovanjem na televiziji Pink, stavio je tačku na svaku ideju o tome da će o sastavu nove vlade odlučivati budući premijer. Vučić je umesto mandatara koji tek treba da bude proglašen, govorio o tome kojim je ministrima zadovoljan i najavio da će veliki broj njih biti zamenjen. Kao da je to nešto o čemu on treba da odlučuje… Time je, kako kaže politikolog Boban Stojanović, potvrdio ono što već svi znamo, da institucije praktično ne postoje i da u Srbiji samo jedan čovek mimo svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja donosi sve odluke. Od trafostanice u selu, preko veštačke oplodnje, sudbine radnika Fiata, kredita u švajcarcima, pa i o izboru članova vlade.

“Ne bih licitirao, ali veliki deo nove Vlade Srbije biće neki drugi ljudi”, rekao je predsednik Srbije gostujući na televiziji Pink i naglasio da razmišlja o četiri kandidata za premijera.

Na pitanje čijim radom u dosadašnjoj vladi je zadovoljan, Vučić je odgovorio da je zadovoljan radom premijerke Ane Brnabić, ministra finansija Siniše Malog „i nekih drugih ministara“, dok „nekima nije zadovoljan“.

Posle napornih sastanaka
Foto:printscreen/instagram/buducnostsrbijeav

Tim povodom, valjalo bi se podsetiti na to šta kaže Zakon o vladi.

“Vladu bira Narodna skupština posle svakog konstituisanja, na predlog kandidata za predsednika Vlade. Narodna skupština odlučuje o izboru Vlade u celini. Vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika”, piše u članu 15 ovog zakona.

Pročitajte još...

Šta je sa nadležnostima

Kad je reč o nadležnostima predsednika u vezi formiranja vlade, Ustav kaže:

“Predsednik Republike predlaže Narodnoj Skupštini kandidata za predsednika vlade kad god se bira nova vlada i pri tom je dužan da predloži onog kandidata koji može da obezbedi izbor vlade”.

Dakle, predsednik bira samo mandatara, a on zatim predlaže ministre.

Vučić, međutim, ovih dana vodi konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o formiranju vlade, ali je sasvim jasno, da će pored imena mandatara dati i ceo sastav vlade.

Mimo svojih ovlašćenja, na šta je u nedavnom izveštaju upozorila i Grupa država protiv korupcije (GREKO).

Šta piše u izveštaju GREKO

Govoreći o Vučićevom konstantnom prekoračivanju predsedničkih ovlašćenja GREKO piše:

“On utiče na rad vlade, traži povlačenje vladinih zakona i najavljuje praktične mere za suzbijanje pandemije, kao što je policijski čas. Saopštenja za javnost o najvažnijim odlukama Vlade izdaju se u koordinaciji sa kabinetom predsednika. Vučić je ostao na čelu SNS, a trebalo bi da bude predsednik svih građana”, piše u izveštaju i zatim se navodi da je Vučić prisutan na javnim sednicama Vlade Srbije, te da je aktivno bio uključen u diskusiju uoči referenduma koji se ticao ustavnih promena u oblasti pravosuđa“.

Pored toga, piše GREKO, predsednik je ostao i lider vladajuće stranke, koja ima ogromnu većinu u Narodnoj skupštini.

„I kao takva je uključena u izborne kampanje, što je u suprotnosti sa sistemom u kojem predsednik ne bi trebalo da bude uključen u partijski diskurs, već bi trebalo da predstavlja jedinstvo nacije. Kao lider najveće stranke u Narodnoj skupštini, ne samo da je birao premijera, već je imao i direktan uticaj na program vlade. Osim toga, on je znatno prisutniji u medijima od premijera, redovno komentariše izvršna pitanja – javne nabavke, investicije, potrošnja”.

Zato nismo demokratska zemlja

Politikolog Boban Stojanović u izjavi za Novu kaže da se Vučić više i ne trudi da sakrije da odlučuje o svemu.

Boban Stojanovic
Boban Stojanović Foto:FoNet/Božana Pavlica

“To je čak je deo njegovog oreola veličine i snage da se pita za sve. Od trafostanice u selu, preko veštačke oplodnje, radnika Fiata, kredita u švajcarcima, pa tako i oko izbora vlade. To apsolutno nije ništa novo i svi dobro znamo da on sastavlja vladu, da bira ministre. To je radio i 2017. i 2020, pa će tako raditi i ove godine. Dublji problemi su u formalnoj i neformalnoj podeli vlasti, odnosno prirodi našeg polupredsedničkog sistema i prirodi izbornog sistema, jer su svi narodni poslanici zavisni od centrale partija. Iako u našem Ustavu piše da je Narodna Skupština prosto centralna institucija i da vlada utvrđuje i vodi politiku”, kaže Stojanović i dodaje:

“Suštinski, s obzirom na zavisnost od političkih partija, ključna politička moć leži u poziciji predsednika najveće stranke. I Aleksandar Vučić ne radi sve ovo kao predsednik republike, već kao predsednik stranke. Kao što Tomislav Nikolić to nije radio, jer je odmah podneo ostavku na mesto predsednika stranke i praktično izgubio svu vlast, ali isto kao što je radio recimo Boris Tadić u periodu od 2008. do 2012. To je isto posledica polupredsedničkog sistema sa neposredno izabranim predsednikom i sa proporcionalno zatvorenom izbornom listom, gde su narodni poslanici isključivo predstavnici svojih partija. Aleksandar Vučić to veoma dobro radi, kontroliše svoje poslanike, jednostavno sva moć je u političkoj partiji, a ne u instituciji predsednika Vlade niti u Skupštini.

Vučić, kako dalje navodi Stojanović, kao šef partije bira ministre i može da ih komentariše.

“To naravno nije u skladu sa njegovom funkcijom predsednika svih građana. To je defekt našeg politikog sistema i jedan od uzroka što se sve pretvorilo u u odluke jednog čoveka. I dok je bio prvi potpredsednik vlade i dok je bio premijer i sad kad je predsednik. On odlučuje o svemu jer je predsednik stranke. To je naravno loše i samo je jedan od elemenata zašto Srbija nije demokratska država”, zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO: Vučić o novoj vladi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare