Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC; shutterstock; privatna arhiva

U Srbiji svaki problem, pa i zakazivanje magnetne rezonance, može da reši samo predsednik Aleksandar Vučić. Pod uslovom da prethodno dospe u medije. To je i zvanično potvrđeno odgovorom koji je iz Predsedništva Srbije dobila Irena Nigić, koja je do termina za hitnu magnetnu rezonancu stigla tek kad se za pomoć obratila portalu Nova.rs, a nakon što je pisala Vučiću.

Naime, Nigić boluje od distrofije, miopatije i polineuropatije. Nedavno je oslepela na desno oko i potrebna joj je hitna magnetna rezonanca. U Kliničkom centru Srbije su joj uprkos tome, termin zakazali tek za dve godine. Očajna žena poslala je pismo predsedniku Vučiću u kojem kaže:

“Gospodine Vučiću, meni su danas u KCS Centar za radiologiju i magnetnu rezonancu zakazali magnetnu rezonancu za 9. maj 2024. Bolujem od distrofije, miopatije i polineuropatije. Imam milion pridruženih bolesti. Uput sam dobila od neurologa i oftamologa, obzirom da imam atrofiju desnog oka. Imam 43 godine i majka sam devojčice od četiri i po godine. Suprug je takođe osoba sa invaliditetom. Ja vas pitam da li je to normalno? Zašto celog života izdvajamo za socijalno osiguranje? Da li je to Srbija koju vi vodite? Da li je to vaš slogan “Za našu decu“? Toj deci mi roditelji trebamo živi i zdravi da bi ih odgajali. Kako da ja odgajam svoje dete ako sam onemogućena da se adekvatno i na vreme lečim? Pričate koliko se ulaže u zdravstveni sistem pa zašto se onda na magnetnu rezonancu čeka dve godine? Da li ću ja uopšte dočekati te dve godine? Mene je sramota u kakvoj državi živim, takođe me je sramota kakav nam je zdravstveni sistem. A ko je kriv za to? Sigurno ne ja i moji sugrađani već vi, jer ste vi predsednik države u kojoj je sve po vašoj priči bajno i sjajno. Da li se vi nekada postidite? Da li se bojite Boga? Naravno da ne, jer bi u suprotnom sve bilo mnogo drugačije”.

Zatim se obratila i redakciji portala Nova.rs.

Zlatibor Lončar Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nekoliko sati nakon što smo objavili tekst o Ireni Nigić, njoj su se javili iz Kliničkog centra Srbije i rekli da joj je zakazan novi termin, ali ne za dve godine, nego za tri dana.

„Malopre su me zvali iz Kliničkog centra Srbije i zakazali mi termin za magnetnu rezonancu za 15. jul u 8 sati. Zvao me je radiolog Kliničkog centra, barem se tako predstavio i rekao mi da je lično ministar Lončar urgirao da se za mene nađe termin“, rekla nam je Nigić.

Dan kasnije stigla je i potvrda iz samog Predsedništva, da se to ne bi desilo bez asistencije Vučića.

Ireni je stigao sledeći dopis:

Foto:Nova.rs

„Povodom vašeg obraćanja predsedniku Republike od 12. jula ove godine, obaveštavamo vas o sledećem: Nakon prijema vaše prestavke, a u želji da pomognemo, kontaktiran je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, a ista je zatim prosleđena i Kabinetu ministra, sa molbom da vas u što kraćem roku obaveste o preduzetim merama iz svoje nadležnosti“, piše u odgovoru koji je Irena Nigić dobila iz Predsedništva Srbije, a koji je potpisala generalna sekretarka predsednika Republike Suzana Paunović.

Dakle, ništa bez predsednika…

BONUS VIDEO: Nova kula Kliničkog centra Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram