Foto: AP Photo/Darko Vojinovic, File

Srbija je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. Prethodno je početkom marta osudila rusku agresiju na Ukrajinu, a zatim je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom prvom intervjuu za RTS nakon reizbora na ovu funkciju govorio o pritiscima na državu da donese ovakvu odluku, ali i o gladi i nemaštini koji bi nas mogli zadesiti ako Srbiji EU uvede sankcije. Pitanje koje se samo nameće jeste da li je to bila uvertira za scenario u kojem će Srbija, ipak, morati da uvede sankcije Rusiji.

Početkom marta Srbija se nakon kratkog nećkanja na sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi invazije Rusije na Ukrajinu. Zatim se u četvrtak uveče našla na spisku onih koji su na Generalnoj skupštini UN glasali za suspenziju Rusije iz Saveta ljudska prava.

Ekskluzivnu priliku da sve objasni imao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu na RTS, koji je usledio samo nekoliko sati nakon donošenja ove odluke. Objasnio je da je Srbija donela odluku da bude uzdržana, da su usledili različiti pritisci, a da veliki problem može da bude odluka EU da Srbija ne bude izuzeta iz paketa sankcija za

naftu akoje je trebalo da stupe na snagu 15. maja…

A zatim je u celu priču ubacio reč od koje svi strahuju – glad.

Nećemo imati šta da jedemo

“Molim ljude kao Boga… Sve lične ambicije sam istrošio, ali molim ljude da razumeju da, ako budemo imali sankcije, nećemo imati šta da jedemo. Ne moramo da jedemo? Jel tako. Dobro nema problema. Ako ćemo tako da vodimo zemlju nema problema. Ja ne moram da budem predsednik, ja ne moram, a oni nek vode zemlju nek nas unište, nek je vrate u dvehiljadite kada smo lančili, kada smo katančili fabrike i neka nas vrate u devedesete, pa lepo nek zaratimo sa nekim ako treba, samo neka i pokažu šta su nam od vojske napravili …”, upozorio je Vučić.

Aleksandar Vučić Foto: Prinscreen/RTS

I sve je zazvučalo kao da je predsednik Srbije javnost pripremao za to da će Srbija na kraju ipak morati da uvede sankcije Rusiji.

U međuvremenu sankcije Evropske unije na uvoz nafte su ukinute, ali to prema mišljenju diplomate i bivšeg ambasadora Srbije u Belorusiji Srećka Đukića, ne menja činjenicu da je Srbija na nekoliko koraka od uvođenja sankcija Rusiji. Da ukidanje sankcija podrazumeva i odrežene uslove koje Srbija treba da ispuni, potvrdio je i sam Vučić.

Nikad ne reci nikad

“Mislim da Srbiji preostaje još neki korak do uvođenja sankcija Rusiji. Konačno je vlast u Srbiji shvatila da mora ići ukorak sa spoljnom politikom Evropske unije, uprkos onome što govore i što su u toku predizborne kampanje govorili neki političari, pre svega desničarski lideri i buržoarski lider koji je na čelu Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. To da Srbija nikad neće uvesti sankcije Rusiji nijedan ozbiljan političar nikada neće reći, naprosto “nikad ne reci nikad”. Aleksandar Vučić je jasno rekao da nam takva politika ne donosi ništa osim glad, nemaštinu, sankcije, rat i ponavljanje devedesetih godina”, kaže Đukić.

Snezana Djurisic
Srećko Đukić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Slediti Evropsku uniju i Ameriku, stoga ostaje jedini put.

Đukić kaže da je uveren da EU i bez uvođenja sankcija Rusiji vidi da zemlja trpi posledice tih sankcija.

„Naš izvoz u Rusiju je stao, mi smo izrazito kontinentalna zemlja, tako da ne možemo preko mora da dovučemo ni gas ni naftu, a ni oružje o kojem je Vučić takođe pričao. I Brisel i Moskva vide da mi i bez formalnog uvođenja sankcija Rusiji trpimo velike posledice, ali ako budu hteli da nas teraju do kraja moraćemo to da uradimo”.

Podsetimo, kako je objavila Nova, nakon izbora na Aleksandra Vučića je pojačan pritisak Zapada oko zauzimanja jasnog stava Srbije prema Rusiji koja je napala Ukrajinu. Naša saznanja govore da zapadni partneri zahtevaju od Vučića da “očisti” vlast od proruskih kadrova i da država zauzme jasan spoljnopolitički kurs u odnosu na Rusiju. To podrazumeva da u vladi ne bude Aleksandar Vulin ali ni lider SPS-a Ivica Dačić ukoliko se odrekne proruske politike.

BONUS VIDEO: Srbija glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare