Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/ MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL//ANDREJ CUKIC

Narodni poslanici uskoro će raspravljati o tome da li Srbija treba da se uskladi sa EU i uvede sankcije Rusiji. Potpredsednik Skupštine Borko Stefanović pokrenuo je ovo pitanje kroz rezoluciju koju je inicirao, a nedavna izjava potpredsednice Skupštine Elvire Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) potvrđuje da je pitanje nedelja kada će poslanici raspravljati o samo jednom pitanju - uvesti sankcije Rusije ili ne?

Potpredsednica Skupštine Srbije i predsednica Odbora za evrointegracije Elvira Kovač rekla je gostujući na N1 televiziji da će poslanici uskoro otvoriti raspravu o tome da li treba uvesti sankcije Rusiji.

„Mi ćemo otvoriti uskoro raspravu o tome jer je neophodno. Do sada se odlagalo ovo pitanje… Energetska zavisnost je očigledno najveći problem, građani treba da se greju i treba rešiti njihova pitanja… Ali, ako pritisak bude preveliki, Srbija može previše izgubiti time. Onda polako i u Skupštini Srbije, ali Vlada Srbije pošto ona vodi spoljnu politiku, ona treba da donese odluku da li će se uvoditi sankcije ili ne, Verovatno uskoro ne, ali treba razmišljati o nekom paketu“, bila je je jasna Kovač.

Od trenutka kada je EU uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, oči evropske javnosti pratile su kako će Srbija reagovati. Naša politika od 24. februara je da ne treba uvoditi sankcije, a mogućnost da se ovaj pravac spoljne politike promeni aktuelizovan je kada je predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović zatražio usvajanje rezolucije kojom se između ostalog predlaže uvođenje sankcija Rusiji

Borko Stefanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Prošlog meseca, Stefanović koji je i potpredsednik Skupštine predložio da rezoluciju o usklađivanju spoljne politike Srbije sa Evropskom unijom, koja podrazumeva i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. On je predlog rezolucije poslao i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije (MSP), od kojeg je Stefanović očekivao da se izjasni o samom predlogu.

„S obzirom na to da izvršna vlast takođe treba da se izjasni o tekstu rezolucije, ali i stepenu usklađenosti sa EU, mi ćemo sačekati da Ministarstvo spoljnih poslova u najkraćem roku to i uradi. Tražili smo od MSP da se izjasni, smatramo da je to korektno jer će tako poslanici imati punu sliku situacije u kojoj se nalazimo“, objasnio je ranije Stefanović za naš portal.

Pročitajte još...

Komentarišući izjavu Kovač, Stefanović napominje kako očekuje da će se sednica održati u što kraćem roku.

„Očekujemo da se to desi u najskorije vreme, a nadam se da demokratskoj i otvorenoj raspravi gde će sve strane da iznesu svoje stavove na jedan demokratski način“, kratko je prokomentarisao za Nova.rs Stefanović.

Natan Albahari, poslanik Pokreta slobodnih građana i član Odbora za evropske integracije kaže kako ne očekuje da će do kraja godina rasprava biti na plenumu.

„Ta tema još uvek nije došla na dnevni red, kao što znate sve rasprave smo imali po hitnom postupku zbog čega vlast određuje teme o kojima ćemo razgovarati. Ako ovaj predlog dođe na raspravu, on će najverovatnije prvo biti na Odboru za spoljne poslove. U svakom slučaju ne očekujem da će rasprava biti na plenumu, već eventualno na odboru“, priča Albahari za Nova.rs.

Na pitanje da li očekuje konstruktivnnu raspravu, naš sagovornik napominje da će „rečnik biti dobar indikator“ u kom pravcu će ići politika prema uvođenju restriktivnih mera.

„Ako rasprava ide u smirenom pravcu, ako vlast bude uvažila argumente sa jedne i druge strane, to je pravac koji nam govori da bi vlast mogla da usvoji neke pakete restriktivnih mera. Ali, ako sednicu obeleže uvrede i rasprave, u tom slučaju nisam siguran da vlast želi da se uvedu sankcije. Jezik i rečnik će biti dobar indikator u kom pravcu ide politika“, napominje naš sagovornik.

Natan Albahari Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Komentarišući izjavu Elvira Kovač koja je izjavila da „treba razmišljati o nekom paketu mera“, Albahari napominje je članica SVM time želi da pokaže određenu autonomiju u odnosu na SNS.

„Kovač nije član SNS i mislim da ovakvim izjavama SVM želi da pokaže da ima određenu autonomiju u odlučivanju. Ne mogu da komentarišem da li je ovo u dogovoru sa SNS, to je više pitanje za vlast, ali videćemo koliko ona priča u svojstvu Elvire Kovač, predsednice Odbora, a kako kao član vladajuće koalicije“, zaključuje Albahari.

Bonus video: Sankcije Rusiji za i protiv

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare