"Pancir S1 / BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

Srbija neće doći pod udar sankcija SAD zbog naoružanja jer je kontigent nabavke iz Rusije završen i ništa novo nećemo nabavljati iz ove zemlje dok god su na snazi sankcije, smatraju sagovornici Nova.rs.

„Nema Amerika problem sa Srbijom, te sankcije su generalno uvedene za sve zemlje koje trguju sa Rusijom i koje od nje kupuju naoružanje. To nije nikakva mera koja je posebno usmerena protiv Srbije“, kaže Zoran Dragišić profesor Fakulteta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, naoružanje koje je stiglo iz Rusije ranije je naručeno i ne podleže ovom režimu sankcija. Dragišić navodi da je Srbija već dobila dosta donacija u naoružanju, odnosno u vojnoj opremi, od SAD kao i da se razgovara i o kupovini naoružanja i vojne opreme iz Izraela.

„U tom smislu, nema nikakvog razloga za zabrinutost, Srbija neće doći pod udar sankcija SAD jer taj kontigent nabavke iz Rusije je završen, ništa novo nećemo nabavljati dok god su na snazi sankcije“, smatra Dragišić.

Na pitanje da li je Srbiji neophodno toliko naoružanje, profesor sa Fakulteta bezbednosti objašnjava da do sada nije nabavljeno ništa što nije potrebno jer se vojska Srbije nalazi u ozbiljnom tehnološkom zaostajanju, a poslednjim nabavkama to zaostajanje je smanjeno.

„Mi ćemo morati još da ulažemo u vojsku da bi ona bila na onom nivou koji je nama potreban tako da treba očekivati i nove nabavke u skladu sa finansijskim mogućnostima. Kako naša ekonomija raste, tako ćemo moći da nabavljamo nova sredstva naoružanja kako bismo držali korak sa drugim zemljama, a i šansa da dođe do sukoba je manja“, rekao je Dragišić za Nova.rs.

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri danas je rekao da ceni to što je Srbija pokazala transparentnost prema Ambasadi i direktoru američke radne grupe za kontrolu naoružanja Tomasu Zarzecki po pitanju nabavke naoružanja, ali da to ne znači da SAD ne prate budno sve transakcije koje se odvijaju u ovoj oblasti i da Kongres nije zabrinut zbog te teme.

„Zakon koji reguliše tu oblast, odnosno sankcije, veoma je komplikovan i Zarzecki je pokušao da objasni sve detalje na tu temu. Nastavljamo da pratimo, ali smo veoma zahvalni na transparentnosti druge strane“, zaključio je Godfri.

Ranije danas,  Ambasada Amerike u Srbiji ponovila je da je zabrinuta zbog činjenice da Srbija nabavlja rusku vojnu opremu i pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Moskvom koje mogu da izazovu sankcije. Diplomata Vladislav Jovanović smatra da je to neuobičajeno.

„Ta pretnja koju Amerika iznosi je neuobičajena i ne smatra se dobrim primerom u politici. Srbija je nezavisna i vojno neutralna zemlja i ne mora nikoga da pita da li treba ili ne treba da nabavlja naoružanje“, kategoričan je Jovanović bivši ambasador Jugoslavije i nekadašnji ministar spoljnih poslova u vladi Srbije.

On je za Nova.rs rekao da  smatra da Srbija ima legitimno pravo na odbranu, a da Amerika nije u moralnoj poziciji da daje mišljenje od koga Srbija treba da nabavlja naoružanje uz pretnje da od toga može biti izložena sankcijama.

Da unapređenje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavlja jedan od spoljno-političkih prioriteta Srbije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ocenio da trenutno odnosi dve zemlje, uprkos realnim izazovima, beleže pozitivnu dinamiku.