Foto: Darimir Banda/MC Odbrana/www.vs.rs

Prvi deo isporuke od šest naručenih sistema "Pancir S1", koje Srbija nabavlja od Rusije, stigla su na batajnički vojni aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović". Time je Srbija postala jedina zemlja u regionu koja poseduje ovaj moderni PVO sistem.

„Panciri“ su dopremljeni ruskim transportnim avionom An – 124 „Ruslan“.

Sporazum između Srbije i Rusije za nabavku jedne baterije „Pancira“, koju čini šest sistema, zaključen je prošle godine.

„Nabavkom defanzivnog naoružanja, jedinog takvog u regionu, Srbija nastavlja sa jačanjem svoje odbrambene moći i uvećanjem potencijala odvraćanja. Na ovaj način dodatno se snaži naša sposobnost da budemo i ostanemo vojno neutralni, što je temeljno bezbednosno opredeljenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kao i naše Vlade i Skupštine“ rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Pancir S-1“, razvijan sredinom devedesetih godina 20. veka, konstruisan je u Instrumentalnom konstrukcijskom birou iz Tule, a izrađen je u Uljanovskoj tehničkoj radionici. Namenjen je za zaštitu nepokretnih, strategijsko industrijskih i vojnih objekata od oružja visoke preciznosti. Zadatak mu je i ojačanje sistema PVO na malim visinama.

Koliko je moćan „Pancir“

„Pancir S1“ je kombinovani hibridno-artiljerijski sistem, koji u sebi objedinjuje vođene rakete 57E6, automatske topove tipa 2A38M i sistem za otkrivanje i pokazivanje ciljeva i upravljanje vatrom. „Pancir S1″ deluje u okviru baterije (šest vozila). „Pancir“ ima mogućnost samostalnog otkrivanja, praćenja ciljeva, upravljanja naoružanjem i gađanja ciljeva.

Na oruđu se nalaze i oprema za navigaciju, komunikaciju, smeštaj i zaštitu posade, kao i izvori napajanja. Od otkrivanja cilja do otvaranja vatre potrebno mu je pet-šest sekundi. Može efikasno da dejstvuje protiv ciljeva maksimalne brzine do 700 m/s. Integrisano artiljerijsko raketno naoružanje omogućava „panciru” delovanje do horizontalne daljine od 18 km i do visine od 10 km.