Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Srbija zna šta je borba za očuvanje očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svojom borbom za Kosovo i Metohiju, ona brani univerzalne principe Ujedinjenih nacija i ključne vrednosti Pokreta nesvrstanih, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, na konferenciji povodom 60 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, istakao da je uprkos svim izazovima, Srbija predana pronalasku komromisnog rešenja koje će doneti trajan mir i stabilnost „u našoj južnoj pokrajini“.

Postizanje rešenja mirnim putem je naša snaga, a ne slabost. Dijalog nema alternativu, a podrška međunarodne zajednice je ključna za uspeh, ukazao je Vučić, koji je govorio na skupu kao ko-domaćin konferenije uz predsedavajuću zemlju Azerbejdžan.

Vučić je uveren da je svet dijaloga, kompromisa i mira moguć i dostižan, a mir je osnova ideja oko koje su se okupili osnivači Pokreta nesvrstanih.

Mir je osnova za razvoj, saradnju, u oblasti politike, kulture, ekonomije, rekao je Vučić i istakao da je Srbija, kao legalna naslednica SFR Jugoslavije, ponosni promotore politike multilateralizma i međunarodnog prava.

Vučić je istakao da je Beograd uvek bio raskrsnica civiliacija, kultura, mesto sretanja Istoka i Zapada

Pokazali ste veliku važnost ovog jubileja i ukazali čast nama kao domaćinu dolaskom u Beograd, uprkos pandemiji korona virusa, rekao je Vučić i podsetio na ulogu Srbije koja je uputila pojedinim državama pomoć u vidu vakcina, navodeći da će to činiti dok pandemija ne postane prošlost.

Svet je na mnogo načina drugačiji nego pre 60 godina, a danas više nego ikada potrebno je da radimo na jačanju multilateralizma, smatra Vučić.

Srbija je ponosna država, koja svoje odluke donosi samostalno, strateški je na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali radi na jačanju tradicionalnih i čvrstih prijateljstava sa zemljama na sve četiri strane sveta, naglasio je on.

Naši prijatelji na severu, jugu, istoku i zapadu će imati priliku da vide novu, modernu, jaču Srbiju, nezavisnu, koja svoje odluke donosi samostalno, ali koja je pouzdan partner i pruža ruku prijateljstva svima, rekao je Vučić.

Dobrodošli kući, Beograd je ponosan domaćin svakome, poručio je Vučić učesnicima skupa.

Beograd je domaćin dvodnevnog samita kojim će biti obeležena 60. godišnjica od osnovanja Pokreta nesvrstanih zemalja, a na skupu učestvuje više od 105 zemalja, devet delegacija međunarodnih organizacija i 40 ministara spoljnih poslova.

Prva konferencije PNZ održana je 1. septembra 1961.godine u Beogradu, a domaćini današnjeg samita su Srbija i Azerbejdžan.

Samit je jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine, ali nema primarno političku dimenziju, jer neće biti donete nikakve odluke, već je način da zemlje učesnice obeleže 60. godišnjicu prve beogradske konferencije Pokreta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare