Foto: Nova.rs

Sever KiM i dalje je blokiran. Dvanaesti je dan od kako su Srbi na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Kažu da će biti uklonjene kada budu oslobođeni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, ali i kada se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa pokrajine. Toliko su zatvoreni i prelazi Jarinje i Brnjak, pod kontrolom kosovske policije. Mirno je, ali vlada opreznost da ne bi došlo do provokacija sa albanske strane.

Barikade Srba na severu Kosova i Metohije ušle su u 12. dan. Misija Euleksa saopštila je da je bezbednosna situacija „uznemirujuća i napeta“, te da se barikade moraju odmah ukloniti.

Kfor poziva sve strane na KiM da omoguće bezbednost i slobodu kretanja i da rešenje situacije treba tražiti putem dijaloga.

S druge strane, advokati uhapšenog bivšeg policajca Dejana Pantića, koje je angažovala Kancelarija za KiM, u petak su opet tražili sudu u Prištini da se njegovom sinu i supruzi omogući da ga čuju bar na minut, ali peti dan sud ne odgovora, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, piše RTS. 

Porodica Dejana Pantića otišla je samoinicijativno do baze specijalnih kosovskih jedinica blizu administrativnog prelaza Jarinje, ali ni posle 12 dana nije im bilo dozvoljeno da stupe u kontakt sa Dejanom, a jedino što su uspeli bilo je da predaju odeću i stvari za ličnu higijenu, rekao je prethodno Pantićev sin Predrag za Kosovo onlajn.

PROČITAJTE JOŠ

Krizni štab srpskog naroda pozvao je na protest sutra u 12 časova u Rudaru kod Krsta zbog, kako su rekli, najnovijih pretnji Aljbina Kurtija i direktne podrške nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea Kurtiju.

Srpska lista „najoštrije osuđuje crtanje mete na čelu predsedniku te stranke Goranu Rakiću od strane ministra policije Dželala Svećlje koja dolazi neposredno nakon pretnji Aljbina Kurtija upućene Srbima na barikadama“.

Svečlja je juče optužio Rakića da 11 dana „održava barikade“ i blokira mogućnost delovanja kosovke policije i kretanje građana na KiM.

„Te pretnje su najozbiljnije, jer Svećlja direktno rukovodi Kurtijevim specijalicima s dugim cevima. Ne igrajte se životima srpskog naroda na KiM!“, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Inače, nemački ambasador u Prištini Jern Rode rekao je da su barikade na severu KiM nelegalne i da moraju da se uklone do katoličkog Božića. Na to je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, napomenuvši da je takva izjava opasna i pretnja srpskom narodu. Ocenio je i da je Rode, kako kaže, poznat po antisrpskim stavovima.

I premijerka Ana Brnabić poručila je da je ovakva izjava nečuvena.

BONUS VIDEO: Helikopteri KFOR-a nadleću sever Kosova