Foto:N1

Gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova i 62 odbornika usvojili su na današnjem sastanku u Zvečanu deklaraciju sa šest zaključaka, od kojih je prvi da daju podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u narednih sedam dana on traga za rešenjem krize na Kosovu. Oni su ponovili raniju najavu da će napustiti sve institucije ukoliko se ne postigne kompromisno rešenje, ali nisu dali rok kada će to uraditi.

Na zajedničkoj sednici Skupština opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok usvojena je Deklaracija u kojoj se navodi da je na sednici razmatrana političko-bezbednosna situacija nastala zbog jednostranih poteza Prištine kojima se ugrožavaju ljudska i politička prava srpskog naroda, krši Briselski sporazum, onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština.

Dodaje se da postupci kosovskih vlasti dovode do ugrožavanja „mira i spokojstva građana institucionalnim nasiljem, montiranim istragama i sudskim procesima, konstantnim upadima do zuba naoružanih specijalnih jedinica Prištine, prebijanjem i ranjavanjem građana srpske nacionalnosti, zabranom glasanja i izjašnjavanja na referendumu, onemogućavanjem pružanja zdravstvene nege oduzimanjem lekova, zaplenom sanitetskih vozila, sprečavanjem procesa vakcinacije građana, onemogućavanjem slobode kretanje uništavanjem seoskih puteva, namerom oduzimanja ličnih dokumenata, sprečavanjem sportskih događaja i manifestacija, a svesni da je pitanje registarskih tablica i ulazno/izlaznog dokumenta samo početak jačeg pritiska na srpski narod sa ciljem proterivanja Srbija i Srba sa ovih prostora“.

Predsednici četiri opštine su usvojili šest zaključaka, a u prvom od njih se pruža „puna podrška“ predsedniku Vučiću da u narednih sedam dana pronađe „kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, a u skladu sa interesima naših građana uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti“, prenosi N1.

Predstavnici Srba sa severa Kosova zahtevaju da se najhitnije formira Zajednica srpskih opština kako je definisana Briselskim sporazumom. U deklaraciji se ističe da je ZSO „potreba srpskog naroda kako bi se kroz nju zaštitila naša kolektivna prava“.

Kfor i druge međunarodne institucije se pozivaju da u skladu sa Rezolucijim 1244 i Kumanovskim sporazumom osiguraju mir i bezbednost za sve građane.

„Pozivamo komandu misije КFOR da spreči dolazak do zuba naoružanih specijalnih jedinica kosovske policije iz Prištine u mirne srpske opštine, a međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako bi se povukle jednostrane i antisrpske mere“, piše u usvojenoj deklaraciji.

Srbi sa Kosova se pozivaju da ne uzimaju kosovske registarske tablice i lična dokumenta jer to, kako se navodi, nije u skladu sa dogovorom u Briselu.

Građanima se poručuje da su predsednici četiri opštine od predsednika Vučuća dobili „jasne i čvrste garancije da se neće dozvoliti progon i pogrom“ i da srpski narod neće biti sam.

U poslednjem zaključku deklaracije navodi se ono što je Vučić već najavio u svom obraćanju javnosti, a to je da će napustiti sve kosovske institucije na svim nivoima, od centralnih i lokalnih, preko sudstva, tužilaštva i policije, ukoliko ne dođe do kompromisnog rešenja.

Radni deo sednice bio je zatvoren za javnosti, a posle aklamativnog glasanja medijima su pročitani zaključci. Za današnju sednicu je vladalo veliko interesovanje medija, uključujući i međunarodne, a u Zvečan su stigle i televizijske ekipe iz Beograda i Prištine.

***
BONUS VIDEO – Miladinović Od teme Kosova ne možemo da pobegnemo ne dva dana, već dve decenije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar