Dragan Đilas Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, rekao je za dnevni list "Nova" da je dobro što će se o problemima na Kosovu govoriti u Skupštini i da je neophodno da se u proces rešavanja problema uključe i predstavnici opozicije.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je spreman da prisustvuje sednici Skupštine Srbije koja bi bila posvećena situaciji na Kosovu, a Vladimir Orlić, predsednik parlamenta, najavio da će takva sednica biti održana u septembru.

„Spreman sam da odem u parlament u prvoj polovini septembra. Tada ćemo jasnije znati sve i moći ćemo da govorimo o nekim drugim zaključcima“, rekao je Vučić i naveo da zna u šta će to da se pretvori u parlamentu, ali da je njegova obaveza da odgovori na sve neistine i paušalne ocene.

Pročitajte još...

Reagujući na ovu najavu, lider SSP, Dragan Đilas je rekao da je svakako bolje da se u proces rešavanja problema na Kosuvu uključe i predstavnici opozicije.

„Nažalost, to se nije desilo. Dobro je ako je vlast sada spremna da prihvati inicijativu nekih opozicionih stranaka, koju su podržale ostale opozicione grupacije da se o ovoj temi razgovara u Skupštini. Bilo bi još bolje da je moguće napraviti nacionalni konsenzus o ovoj temi i usvojiti deklaraciju u čijoj bi pripremi učestvovale i institucije od nacionalnog značaj poput SANU, Univerziteta, Srpske pravoslavne crkve…. Deklaraciju koja bi se pozvala na rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti, našu privrženost traženju rešenja isključivo mirnim putem i spremnost da razgovaramo o svim temama, osim o priznanju nezavisnosti Kosova, jer to ne može biti tema nikakvih razgovora“, naglasio je on.

Da će sednica o Kosovu biti održana, potvrdio je i presednik Skupštine, Vladimir Orlić. On je, gostujući na TV Prva, rekao da će tokom septembra biti održana posebna sednica posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i da će na nju biti pozvan predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Situacija na Kosovu i Metohiji je vrlo ozbiljna, to je svakome postalo jasno, ljudi su videli da ništa nije za šalu“, ocenio je Orlić.

On je dodao da je najvažnija poruka jučerašnjeg predsednikovog obraćanja bila ta da progona Srba sa Kosova i Metohije neće biti.

„Svaki put kad je reč o Kosovu i Metohiji imamo dvoličan stav Zapada. Teško je u politici govoriti o pravdi i velikim principima, ali stabilnost i mir samo Srbija pokušava da održi“, rekao je Orlić.

Upitan da li će biti posebne sednice posvećene uvodjenju sankcija Rusiji, koju je predložila opozicija, Orlić je rekao da su predlozi opozicije bez pravog sadržaja i da opozicija i vlast treba da budu jedinstveni kada je reč o Kosovu i Metohiji.

BONUS VIDEO Vučić: Imamo važnijih stvari od Evroprajda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare